Trik Magdy Gessler na zawsze puszysty sernik. Chodzi o odpowiednie ubicie

Takie ciasto, jakim jest sernik, zawsze musi pojawić się na świątecznym stole. Magda Gessler pokazała, co robi, aby zawsze wychodził puszysty jak chmurka. Wszystko zależy od odpowiedniego ubicia.

Magda Gessler to ikona kuchni i gastronomii w Polsce. Jest przede wszystkim właścicielką restauracji, a także osobowością telewizyjną. Program "Kuchenne rewolucje" zbiera przed ekranami całe rodziny, które z zaciekawieniem oglądają poczynania restauratorów.

Autorskie przepisy Magdy Gessler można zobaczyć zarówno w telewizji, jak i w mediach społecznościowych. Gwiazda chętnie dzieli się również trikami kulinarnymi, które ułatwiają gotowanie, a także sprawiają, że dania są smaczniejsze.

Sernik, który jest znany ze swojej aksamitności, może być jeszcze bardziej puszysty, gdy wykorzystasz rady restauratorki. Gessler podpowiada, jak najlepiej go wykonać. Okazuje się, że sekret tkwi w ubijaniu jajek i stopniowym dodawaniu składników. Aby smak ciasta był niezapomniany, a wygląd nienaganny, należy oddzielić białka od żółtek i dokładnie je ubić. Stopniowe dodawanie innych składników również przyczynia się do lepszego efektu wypieku.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na sernik Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

  1. Godzinę przed wyjmij wszystkie składniki z lodówki, mają mieć temperaturę pokojową.
  2. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło posiekaj, umieść w misce, dodaj mąkę, cukier i szczyptę soli.
  3. Następnie wbij żółtka i ugnieć całość na jednolite ciasto. Po ugnieceniu owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na przynajmniej pół godziny.
  4. Po tym czasie ciastem wyklej dno tortownicy i ponakłuwaj widelcem. Umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 20 minut.
  5. Gdy ciasto się piecze, przygotuj masę serową. Na początku masło posiekaj na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj do niego cukier i zetrzyj na gładko.
  6. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze delikatnie roztrzep i dodaj do mieszanki masła z cukrem. Następnie dodaj miąższ z lasek wanilii i stopniowo twaróg. Na sam koniec przesiej do masy mąkę, cały czas miksuj.
  7. Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do masy serowej. Umieść w misce rodzynki i posiekaną drobno skórkę pomarańczy. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki.
  8. Tak przygotowaną masę wylej na wcześniej podpieczony spód. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 1 godzinę.
  9. Po upieczeniu nie wyciągaj z piekarnika, tylko poczekaj do ostudzenia.
  10. Udekoruj za pomocą cukru pudru lub polewy czekoladowej.
Więcej o: