-
Haps
-
Jak przygotować
- Świąteczne kiełbasy i wędliny nie muszą się zmarnować. Dodaj je do tej zupy razem z kiszonymi warzywami
Świąteczne kiełbasy i wędliny nie muszą się zmarnować. Dodaj je do tej zupy razem z kiszonymi warzywami
Pozostałości po świętach znajdują się w każdym domu. Najlepszym rozwiązaniem na ich wykorzystanie jest przygotowanie nowego dania. Do czego najlepiej użyć wędlin, które nie zostały zjedzone przy świątecznym stole? Najlepszym rozwiązaniem jest ta zupa.
Forszmak najczęściej wykonuje się po świętach lub większych uroczystościach, aby wykorzystać pozostałości z wędlin, kiełbas i pieczeni. Najpopularniejsza wersja tego dania uwzględnia dodanie do niego kiszonych ogórków i koncentratu pomidorowego. Jednak wiele osób decyduje się również na wkrojenie warzyw, które także zostały do wykorzystania. Nasza wersja jest klasycznym przedstawieniem tej potrawy, jej głęboki smak można zawdzięczać dobrze dobranym przyprawom.
Przepis na poświąteczny forszmak
Składniki
- pieczone wędliny,
- kiełbasa,
- bulion drobiowy,
- 5 kiszonych ogórków,
- 1 cebula,
- 5 listków laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka mąki,
- olej.
Zobacz wideo
Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Sposób przygotowania
- Wszystkie mięsa i kiełbasę pokrój w większą kostkę. Delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Następnie wszystko przełóż do garnka. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Również przełóż do naczynia.
- Całość zalej bulionem drobiowym, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw ostrą i słodką papryką oraz majerankiem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Ogórki kiszone pokrój w większą kostkę, dodaj do garnka wraz z koncentratem pomidorowym. Zamieszaj i gotuj przez następne 15 minut.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj mąkę. Cały czas mieszając przygotuj zasmażkę do zagęszczenia zupy.
- Po uzyskaniu jednolitej masy powoli wlewaj ją do garnka, cały czas mieszaj. Gotuj przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Udekoruj świeżymi ziołami.