• Link został skopiowany

Sałatka gyros - przepis na lekkie danie na Sylwestra o fantastycznym smaku. Goście będą zachwyceni

Sałatka gyros to doskonały pomysł na sylwestrowe danie. Jest bardzo smaczna, kolorowa i pięknie się prezentuje - najlepiej podawać ją w przezroczystym naczyniu. Do jej przygotowania będzie potrzebny zestaw przypraw takich jak słodka papryka, majeranek czy rozmaryn.
Sałatka gyros - idealna propozycja na imprezy
voloshin311 / iStock.com

Jeśli szukasz pomysłu na sylwestrowe danie, trafiłeś idealnie. Sałatka gyros sprawdzi się podczas domówki. Do jej przygotowania możesz użyć różnych aromatycznych przypraw, które dodadzą jej jeszcze bardziej intensywnego smaku i aromatu. Przedstawiamy prosty przepis.

Zobacz wideo

Sałatka gyros - kolorowa, pełna bogatego smaku, sprawdzi się w Sylwestra

Proporcje składników do sałatki gyros można regulować w zależności od upodobań. Można utworzyć dodatkowe warstwy np. groszku lub papryki. W gyrorsie będą się też dobrze komponowały pomidorki koktajlowe.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • kilogram piersi z kurczaka,
  • kilka sztuk ogórków konserwowych,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona cebula,
  • olej,
  • majonez,
  • kilka ząbków czosnku,
  • gęsty jogurt naturalny.

Przyprawy:

  • słodka papryka,
  • gorczyca,
  • kolendra,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • pieprz cayenne,
  • ziele angielskie,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Sałatka gyros to danie, którego smak wpisuje się idealnie w sylwestrowy klimat

Przygotowanie:

  1. Pokrój kurczaka w kostkę i przesmaż go na patelni. Dodaj do niego przyprawy: słodką paprykę, gorczycę, kolendrę, majeranek, rozmaryn, pieprz cayenne, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wymieszaj całość.
  2. Majonez wymieszaj z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Ogórki pokrój w kostkę, posiekaj czerwoną cebulę i przygotuj kapustę pekińską. Umyj ją i pokrój.
  4. W przezroczystym naczyniu układaj warstwy sałatki: część podsmażonego kurczaka, ogórki, cebulę, kukurydzę, część majonezu z czosnkiem, resztę ogórków, kapustę pekińską, pozostałą część kurczaka i resztę majonezu z czosnkiem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: