-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka gyros - przepis na lekkie danie na Sylwestra o fantastycznym smaku. Goście będą zachwyceni
Sałatka gyros - przepis na lekkie danie na Sylwestra o fantastycznym smaku. Goście będą zachwyceni
Sałatka gyros to doskonały pomysł na sylwestrowe danie. Jest bardzo smaczna, kolorowa i pięknie się prezentuje - najlepiej podawać ją w przezroczystym naczyniu. Do jej przygotowania będzie potrzebny zestaw przypraw takich jak słodka papryka, majeranek czy rozmaryn.
Jeśli szukasz pomysłu na sylwestrowe danie, trafiłeś idealnie. Sałatka gyros sprawdzi się podczas domówki. Do jej przygotowania możesz użyć różnych aromatycznych przypraw, które dodadzą jej jeszcze bardziej intensywnego smaku i aromatu. Przedstawiamy prosty przepis.
Sałatka gyros - kolorowa, pełna bogatego smaku, sprawdzi się w Sylwestra
Proporcje składników do sałatki gyros można regulować w zależności od upodobań. Można utworzyć dodatkowe warstwy np. groszku lub papryki. W gyrorsie będą się też dobrze komponowały pomidorki koktajlowe.
Składniki:
- kapusta pekińska,
- kilogram piersi z kurczaka,
- kilka sztuk ogórków konserwowych,
- puszka kukurydzy,
- czerwona cebula,
- olej,
- majonez,
- kilka ząbków czosnku,
- gęsty jogurt naturalny.
Przyprawy:
- słodka papryka,
- gorczyca,
- kolendra,
- majeranek,
- rozmaryn,
- pieprz cayenne,
- ziele angielskie,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz.
Sałatka gyros to danie, którego smak wpisuje się idealnie w sylwestrowy klimat
Przygotowanie:
- Pokrój kurczaka w kostkę i przesmaż go na patelni. Dodaj do niego przyprawy: słodką paprykę, gorczycę, kolendrę, majeranek, rozmaryn, pieprz cayenne, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wymieszaj całość.
- Majonez wymieszaj z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Ogórki pokrój w kostkę, posiekaj czerwoną cebulę i przygotuj kapustę pekińską. Umyj ją i pokrój.
- W przezroczystym naczyniu układaj warstwy sałatki: część podsmażonego kurczaka, ogórki, cebulę, kukurydzę, część majonezu z czosnkiem, resztę ogórków, kapustę pekińską, pozostałą część kurczaka i resztę majonezu z czosnkiem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl