Noworoczny obiad świąteczny. Indyk w pomarańczach z żurawiną - jego smak zrobi furorę na twoim stole

Co przygotować na noworoczny obiad świąteczny? Indyk w pomarańczach z żurawiną będzie idealnym rozwiązaniem na tę okazję. Owoce dodadzą mu oryginalnego smaku. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe, dlatego warto wypróbować poniższy przepis.

Jeśli masz ochotę na specjalne danie, które podkreśli wyjątkowość pierwszego dnia roku, możesz sięgnąć po przepis na indyka w pomarańczach z żurawiną. Ta potrawa będzie fantastycznym wyborem na Nowy Rok. Jej orzeźwiający smak i bogaty aromat podbiją podniebienia i stanie się ona coroczną tradycją w waszych domach. Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali przypraw takich jak tymianek, rozmaryn i szałwia.

Zobacz wideo

Noworoczny obiad świąteczny. Przepis na indyka w pomarańczach z żurawiną

Składniki:

  • cały indyk,
  • szklanka suszonej żurawiny,
  • kostka masła,
  • dwie soczyste pomarańcze,
  • dwa jabłka winne,
  • czerwona cebula,
  • gałązka rozmarynu albo suszony rozmaryn,
  • kilka listków szałwii,
  • tymianek,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • seler naciowy,
  • marchew,
  • oliwa z oliwek.

Indyk w pomarańczach pomoże dobrze rozpocząć Nowy Rok

Przygotowanie:

  1. Przygotuj indyka - dokładnie go umyj i osusz. 
  2. Zblenduj żurawinę z masłem, dodaj do niej słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu. Wymieszaj porządnie całość, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Natrzyj indyka żurawiną z masłem i przyprawami. Odstaw go na co najmniej dwie godziny.
  4. Umyj, obierz i pokrój pomarańcze i jabłka. Nadziej nimi wnętrze indyka, dodaj do niego liście szałwii. 
  5. Przygotuj warzywa: marchew, cebulę i seler. Umyj je, obierz i pokrój w kostkę.
  6. Przygotuj blachę do pieczenia. Polej ją oliwą z oliwek i rozłóż na niej warzywa.
  7. Na blasze ułóż przygotowanego wcześniej indyka. Dodaj do niej odrobinę masła.
  8. Piecz indyka w 180 st. C przez około trzy godziny. Co jakiś czas podlewaj do sosem. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: