Co przygotować na noworoczny obiad świąteczny? Indyk w pomarańczach z żurawiną będzie idealnym rozwiązaniem na tę okazję. Owoce dodadzą mu oryginalnego smaku. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe, dlatego warto wypróbować poniższy przepis.
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli masz ochotę na specjalne danie, które podkreśli wyjątkowość pierwszego dnia roku, możesz sięgnąć po przepis na indyka w pomarańczach z żurawiną. Ta potrawa będzie fantastycznym wyborem na Nowy Rok. Jej orzeźwiający smak i bogaty aromat podbiją podniebienia i stanie się ona coroczną tradycją w waszych domach. Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali przypraw takich jak tymianek, rozmaryn i szałwia.
REKLAMA
Zobacz wideo
Noworoczny obiad świąteczny. Przepis na indyka w pomarańczach z żurawiną
Składniki:
cały indyk,
szklanka suszonej żurawiny,
kostka masła,
dwie soczyste pomarańcze,
dwa jabłka winne,
czerwona cebula,
gałązka rozmarynu albo suszony rozmaryn,
kilka listków szałwii,
tymianek,
słodka papryka,
sól i pieprz do smaku,
seler naciowy,
marchew,
oliwa z oliwek.
Indyk w pomarańczach pomoże dobrze rozpocząć Nowy Rok
Przygotowanie:
Przygotuj indyka - dokładnie go umyj i osusz.
Zblenduj żurawinę z masłem, dodaj do niej słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu. Wymieszaj porządnie całość, aby uzyskać jednolitą masę.
Natrzyj indyka żurawiną z masłem i przyprawami. Odstaw go na co najmniej dwie godziny.
Umyj, obierz i pokrój pomarańcze i jabłka. Nadziej nimi wnętrze indyka, dodaj do niego liście szałwii.
Przygotuj warzywa: marchew, cebulę i seler. Umyj je, obierz i pokrój w kostkę.
Przygotuj blachę do pieczenia. Polej ją oliwą z oliwek i rozłóż na niej warzywa.
Na blasze ułóż przygotowanego wcześniej indyka. Dodaj do niej odrobinę masła.
Piecz indyka w 180 st. C przez około trzy godziny. Co jakiś czas podlewaj do sosem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl