-
Haps
-
Jak przygotować
- Noworoczny obiad świąteczny. Indyk w pomarańczach z żurawiną - jego smak zrobi furorę na twoim stole
Noworoczny obiad świąteczny. Indyk w pomarańczach z żurawiną - jego smak zrobi furorę na twoim stole
Co przygotować na noworoczny obiad świąteczny? Indyk w pomarańczach z żurawiną będzie idealnym rozwiązaniem na tę okazję. Owoce dodadzą mu oryginalnego smaku. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe, dlatego warto wypróbować poniższy przepis.
Jeśli masz ochotę na specjalne danie, które podkreśli wyjątkowość pierwszego dnia roku, możesz sięgnąć po przepis na indyka w pomarańczach z żurawiną. Ta potrawa będzie fantastycznym wyborem na Nowy Rok. Jej orzeźwiający smak i bogaty aromat podbiją podniebienia i stanie się ona coroczną tradycją w waszych domach. Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali przypraw takich jak tymianek, rozmaryn i szałwia.
Noworoczny obiad świąteczny. Przepis na indyka w pomarańczach z żurawiną
Składniki:
- cały indyk,
- szklanka suszonej żurawiny,
- kostka masła,
- dwie soczyste pomarańcze,
- dwa jabłka winne,
- czerwona cebula,
- gałązka rozmarynu albo suszony rozmaryn,
- kilka listków szałwii,
- tymianek,
- słodka papryka,
- sól i pieprz do smaku,
- seler naciowy,
- marchew,
- oliwa z oliwek.
Indyk w pomarańczach pomoże dobrze rozpocząć Nowy Rok
Przygotowanie:
- Przygotuj indyka - dokładnie go umyj i osusz.
- Zblenduj żurawinę z masłem, dodaj do niej słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu. Wymieszaj porządnie całość, aby uzyskać jednolitą masę.
- Natrzyj indyka żurawiną z masłem i przyprawami. Odstaw go na co najmniej dwie godziny.
- Umyj, obierz i pokrój pomarańcze i jabłka. Nadziej nimi wnętrze indyka, dodaj do niego liście szałwii.
- Przygotuj warzywa: marchew, cebulę i seler. Umyj je, obierz i pokrój w kostkę.
- Przygotuj blachę do pieczenia. Polej ją oliwą z oliwek i rozłóż na niej warzywa.
- Na blasze ułóż przygotowanego wcześniej indyka. Dodaj do niej odrobinę masła.
- Piecz indyka w 180 st. C przez około trzy godziny. Co jakiś czas podlewaj do sosem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl