Ciasta sylwestrowe - te przepisy to prawdziwe klasyki. Na liście warstwowe rarytasy i kremowe serniki

Ostatni dzień roku zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, planujemy eleganckie menu i słodkie wypieki. Na imprezowym stole nie może zabraknąć sylwestrowych ciast - wówczas króluje kremowy sernik, warstwowy rarytas i klasyczne receptury takie jak tiramisu czy drożdżowy placek.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sylwestrowe łakocie i wypieki często bazują na tradycyjnych przepisach, jednak znajdą się i nieco bardziej oryginalne. Wśród imprezowych sałatek, przystawek i trunków nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Z tej okazji przygotowaliśmy listę najlepszych receptur o różnym poziomie trudności i czasu pieczenia. 

Ciasta sylwestrowe, których nie może zabraknąć na imprezowym stole

Wśród słodyczy i ciast przygotowywanych na sylwestra, królują klasyki i tradycyjne wypieki takie jak makowiec, jabłecznik, malinowa chmurka, serniki czy miodownik. Warto jednak rozważyć przygotowanie czegoś nieco bardziej spektakularnego. Idealnie sprawdzą się ciasta ze spektakularnymi warstwami, przekładane różnymi warstwami lub te estetycznie ozdobione. Na liście, którą rekomendujemy znajdują się: 

  • ciasto biskup, 
  • ciasto Kinder bueno, 
  • piegusek, 
  • ciasto francuskie na wszelakie sposoby, 
  • tiramisu,
  • czekoladowy torcik,
  • malinowa chmurka, 
  • ciasto Izaura, 
  • biszkopt z kremem. 

Każde z wyżej wymienionych zachwyca smakiem i pięknym podaniem. Warto jednak wyróżnić prawdziwą perełkę cukierniczą - mowa tu o ekspresowym serniku z białą czekoladą. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy przygotować ciasteczkowy spód, zrobić masę serową i połączyć warstwy. Efekt to prawdziwe niebo na talerzu, a dodatek żurawiny nada całości elegancji i pięknej prezencji. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie

Składniki: 

  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • kg twarogu sernikowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 g białej czekolady,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 200 g śmietanki 30 proc.
  • słoiczek żurawiny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ciasteczka rozdrabniamy w melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta. 
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - obręcz zamykamy tak, by zatrzasnąć papier. 
  3. Rozkruszone herbatniki wykładamy na dno tortownicy i zalewamy roztopionym masłem. Składniki mieszamy i wykładamy dno, dokładnie dociskając.
  4. Do dużej miski lub kielicha robota kuchennego wkładamy sery i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość krótko miksujemy na najwyższych obrotach. Wbijamy kolejno jaja i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód. 
  5. Tak przygotowany sernik wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy przez 90 minut. 
  6. Wskazówka - sernik po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego przestudzenia. Chłodzimy kilka godzin w lodówce i podajemy z żurawiną
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.