Wiedeńska zupa według Roberta Makłowicza. Jest tak dobra dzięki łyżce tego składnika

Robert Makłowicz nie raz zaskakiwał swoich fanów oryginalnymi dodatkami do dań. Do tej potrawy również dodał coś wyjątkowego. Zaledwie jedna łyżka wzbogaci ją o nowy aromat.

Robert Makłowicz to dziennikarz kulinarny, który za pomocą potraw przybliża swoim fanom niektóre zakątki świata. Jest on znany z wycieczek, w których pokazuje jak przyrządzać regionalne dania. Kucharz również odtwarza typowe polskie potrawy, dodając do nich nutkę fantazji i smaku.

Zupa ziemniaczana to proste danie, które zachwyca nieoczywistymi składnikami. Oprócz klasycznych warzyw oraz bulionu można tam znaleźć dodatek octu winnego lub jabłkowego, a także suszone grzyby. Końcowy smak jest dopełniony łyżką śmietany i świeżo posiekanymi ziołami.

Przepis na wiedeńską zupę Roberta Makłowicza

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • średnia cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ¼ selera,
  • świeża pietruszka,
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 40 g  suszonych grzybów,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • olej,
  • śmietana 18%,
  • ocet jabłkowy lub winny,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.
Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana w boczku

Sposób przygotowania

  1. 2 godziny przed gotowaniem zupy opłucz grzyby i zalej je wrzątkiem. Pozostaw, a następnie podgotuj na tej samej wodzie.
  2. Do garnka umieść masło oraz 3 łyżki oleju, podgrzej.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój. Następnie dorzuć do tłuszczu w garnku i smaż do zarumienienia.
  4. Marchewkę i seler obierz i pokrój w talarki. Boczek również posiekaj w kostkę. Wszystko dodaj do posmażonej cebuli i smaż na wolnym ogniu.
  5. Do garnka wsyp mąkę i mieszaj do momentu pozbycia się grudek.
  6. Następnie wlej bulion, przypraw. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umieść w garnku i gotuj do miękkości.
  7. Po tym czasie dodaj podgotowane grzyby, wlej łyżkę octu. Pietruszkę posiekaj i wrzuć do wywaru.
  8. Gotową zupę serwuj z łyżką kwaśnej śmietany.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.