Robert Makłowicz nie raz zaskakiwał swoich fanów oryginalnymi dodatkami do dań. Do tej potrawy również dodał coś wyjątkowego. Zaledwie jedna łyżka wzbogaci ją o nowy aromat.
Robert Makłowicz to dziennikarz kulinarny, który za pomocą potraw przybliża swoim fanom niektóre zakątki świata. Jest on znany z wycieczek, w których pokazuje jak przyrządzać regionalne dania. Kucharz również odtwarza typowe polskie potrawy, dodając do nich nutkę fantazji i smaku.
REKLAMA
Zupa ziemniaczana to proste danie, które zachwyca nieoczywistymi składnikami. Oprócz klasycznych warzyw oraz bulionu można tam znaleźć dodatek octu winnego lub jabłkowego, a także suszone grzyby. Końcowy smak jest dopełniony łyżką śmietany i świeżo posiekanymi ziołami.
Przepis na wiedeńską zupę Roberta Makłowicza
Składniki
1 kg ziemniaków,
średnia cebula,
3 marchewki,
3 ząbki czosnku,
¼ selera,
świeża pietruszka,
120 g wędzonego boczku,
40 g suszonych grzybów,
1,5 l bulionu,
3 łyżki mąki,
3 łyżki masła,
olej,
śmietana 18%,
ocet jabłkowy lub winny,
majeranek,
sól,
pieprz,
liście laurowe,
ziele angielskie.
Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana w boczku
Sposób przygotowania
2 godziny przed gotowaniem zupy opłucz grzyby i zalej je wrzątkiem. Pozostaw, a następnie podgotuj na tej samej wodzie.
Do garnka umieść masło oraz 3 łyżki oleju, podgrzej.
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój. Następnie dorzuć do tłuszczu w garnku i smaż do zarumienienia.
Marchewkę i seler obierz i pokrój w talarki. Boczek również posiekaj w kostkę. Wszystko dodaj do posmażonej cebuli i smaż na wolnym ogniu.
Do garnka wsyp mąkę i mieszaj do momentu pozbycia się grudek.
Następnie wlej bulion, przypraw. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umieść w garnku i gotuj do miękkości.
Po tym czasie dodaj podgotowane grzyby, wlej łyżkę octu. Pietruszkę posiekaj i wrzuć do wywaru.