Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Biszkopt to baza do wielu ciast i pysznych tortów i umiejętność jego zrobienia to absolutna podstawa cukierniczych umiejętności. Niestety, biszkopt bywa kapryśny i lubi opadać lub nie rośnie, dlatego my dziś mamy dla ciebie przepis na biszkopt, który nie może nie wyjść. Jaki jest jego sekret? Łyżka octu.
Biszkopt idealny - przepis
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 150 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dla pewności, że biszkopt urośnie)
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek.
- Do miski z żółtkami dodaj ocet oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli (ćwierć powierzchni łyżeczki) i cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Nie przestawaj miksować, aż uzyskasz jasną, błyszczącą bezę.
- Do błyszczącej bezy stopniowo dodawaj żółtka, mieszaj na średnich obrotach. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką. Nie mieszaj zbyt długo - składniki mają się tylko połączyć i nie powinno być żadnych grudek.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Gotowe ciasto przelej do formy (dno obsyp kaszą manną) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
Tak upieczony biszkopt ostudź całkowicie w piekarniku. Dla pewności możesz rzucić go o blat, ale nie jest to konieczne. Kiedy biszkopt ostygnie, pokrój go wzdłuż na 3 blaty