Przepis na biszkopt idealny. Wyrośnie i nie opadnie dzięki nietypowemu dodatkowi. W sam raz na tort na Dzień Babci

Zrobienie biszkoptu to umiejętność, którą powinni posiąść wszyscy entuzjaści pichcenia. Wbrew pozorom, wykonanie idealnego biszkoptu nie jest trudne, szczególnie jeśli poznasz nasz przepis. Co jest sekretem? Łyżka octu. Dzięki niej biszkopt pięknie urośnie i nie opadnie - to idealna baza do tortu na Dzień Babci i Dziadka.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Biszkopt to baza do wielu ciast i pysznych tortów i umiejętność jego zrobienia to absolutna podstawa cukierniczych umiejętności. Niestety, biszkopt bywa kapryśny i lubi opadać lub nie rośnie, dlatego my dziś mamy dla ciebie przepis na biszkopt, który nie może nie wyjść. Jaki jest jego sekret? Łyżka octu.

Biszkopt idealny - przepis

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 150 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dla pewności, że biszkopt urośnie)

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek.
  2. Do miski z żółtkami dodaj ocet oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  3. W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli (ćwierć powierzchni łyżeczki) i cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Nie przestawaj miksować, aż uzyskasz jasną, błyszczącą bezę.
  4. Do błyszczącej bezy stopniowo dodawaj żółtka, mieszaj na średnich obrotach. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką. Nie mieszaj zbyt długo - składniki mają się tylko połączyć i nie powinno być żadnych grudek. 
  5. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Gotowe ciasto przelej do formy (dno obsyp kaszą manną) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. 

Tak upieczony biszkopt ostudź całkowicie w piekarniku. Dla pewności możesz rzucić go o blat, ale nie jest to konieczne. Kiedy biszkopt ostygnie, pokrój go wzdłuż na 3 blaty

Więcej o:
Copyright © Agora SA