Pączki z mascarpone zrobisz z szybkością błyskawicy. Nie musisz nawet czekać, aż wyrosną

Tłusty czwartek to nie tylko tradycyjne pączki i faworki. To także najrozmaitsze pączkowe wariacje. Jeśli i wy chcecie zaszaleć, proponujemy wam przepis na pączki z mascarpone. Te minisłodkości nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są ekspresowe w przygotowaniu, bo nie robi się ich z ciasta drożdżowego.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Tłusty czwartek to dzień, w którym pączki, faworki czy oponki są na ustach (i w ustach) wszystkich. Najwięcej uwagi zazwyczaj poświęca się tym tradycyjnym słodkościom. Warto jednak czasem spojrzeć bardziej przychylnym okiem też na niektóre pączkowe wariacje. Zwłaszcza jeśli można je przygotować szybko i niewielkim nakładem sił. Tak jest z przepisem na pączki z mascarpone. Poniżej znajdziecie szczegółową recepturę. Zachęcamy, abyście ją czym prędzej przetestowali i sami przekonali się, że pączki z mascarpone robi się naprawdę w mig.

Wytrawne pączkiStaropolskie pączki z nietypowym dżemem - nie znajdziesz tam owoców

Pączki z mascarpone - przepis ekspresowy dla zabieganych

Składniki:

  • małe opakowanie mascarpone (250 g) w temperaturze pokojowej,
  • kieliszek spirytusu, żeby pączki nie piły tłuszczu,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania lub lukier do polania.
Zobacz wideo Przepisy Haps.pl na tłusty czwartek: pączki, faworki i inne

Sposób przygotowania:

Pączki z mascarpone to idealny przepis dla tych, którzy w kuchni nie chcą się za bardzo napracować. Najpierw w naczyniu umieszczamy mascarpone i wbijamy jajka. Mąkę w innej misce mieszamy z proszkiem do pieczenia, a potem przesiewamy do mokrych składników. Wsypujemy cukier puder i dolewamy spirytusu. Ciasto mieszamy ręcznie lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły. Będzie kleić się do rąk.

Z ciasta odrywamy nieduże fragmenty i formujemy je w kulki, aby powstały minipączki. Ostrożnie kładziemy je na patelni (lub w garnku) z dużą ilością dobrze rozgrzanego oleju. Smażymy dokładnie z każdej strony, aby się ładnie zarumieniły. Wyjmujemy np. łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy pączki z mascarpone ostygną, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Jak zrobić lukier? Podpowiedź znajdziecie w poniższym tekście:

Jak zrobić lukier, aby był słodki, bez grudek i rozpływający się w ustach? Triki Ani Starmach. Zdjęcie ilustracyjneJak zrobić lukier, aby był słodki i rozpływający się w ustach? Triki Ani Starmach

Więcej o: