Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Tłusty czwartek to dzień, w którym pączki, faworki czy oponki są na ustach (i w ustach) wszystkich. Najwięcej uwagi zazwyczaj poświęca się tym tradycyjnym słodkościom. Warto jednak czasem spojrzeć bardziej przychylnym okiem też na niektóre pączkowe wariacje. Zwłaszcza jeśli można je przygotować szybko i niewielkim nakładem sił. Tak jest z przepisem na pączki z mascarpone. Poniżej znajdziecie szczegółową recepturę. Zachęcamy, abyście ją czym prędzej przetestowali i sami przekonali się, że pączki z mascarpone robi się naprawdę w mig.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pączki z mascarpone to idealny przepis dla tych, którzy w kuchni nie chcą się za bardzo napracować. Najpierw w naczyniu umieszczamy mascarpone i wbijamy jajka. Mąkę w innej misce mieszamy z proszkiem do pieczenia, a potem przesiewamy do mokrych składników. Wsypujemy cukier puder i dolewamy spirytusu. Ciasto mieszamy ręcznie lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły. Będzie kleić się do rąk.
Z ciasta odrywamy nieduże fragmenty i formujemy je w kulki, aby powstały minipączki. Ostrożnie kładziemy je na patelni (lub w garnku) z dużą ilością dobrze rozgrzanego oleju. Smażymy dokładnie z każdej strony, aby się ładnie zarumieniły. Wyjmujemy np. łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy pączki z mascarpone ostygną, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Jak zrobić lukier? Podpowiedź znajdziecie w poniższym tekście: