Biała kiełbasa pieczona - z tego przepisu wychodzi tak dobra, jak nigdy przedtem. To sprawka dwóch dodatków

Biała kiełbasa pieczona to w wielu domach nieodzowna potrawa na Wielkanoc. Nie oznacza to jednak, że nie można jej przyrządzić także poza świętami. Jeśli jesteście miłośnikami tego typu mięs, mamy dla was przepis, z którego biała kiełbasa z piekarnika smakuje jak siódme niebo. Wystarczą dwa dodatki, by odlecieć do krainy pyszności.

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Biała kiełbasa pieczona często pojawia się na wielkanocnym stole. Nie ma sensu jednak czekać do świąt. Biała kiełbasa z piekarnika to też świetny pomysł na obiad na każdy inny dzień. Niektórym może się wydawać, że to nudne, byle jakie danie. Nic bardziej mylnego. Wystarczy bowiem odrobina wyobraźni, dwa dodatkowe produkty i tylko jeden garnek, aby wyczarować coś wspaniałego. Biała kiełbasa pieczona z tego przepisu zasmakuje wszystkim jej miłośnikom. Coś nam się wydaje, że już nie będziecie chcieli robić jej inaczej.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cydrem

Przepis na białą kiełbasę z piekarnika zaprezentowała kiedyś we współpracy z Hapsem Adriana Marczewska. Uczestniczka Top Chefa postawiła wówczas na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami, cydrem i jałowcem. To świetna propozycja, bo idealnie sprawdzi się, jeśli nie macie ochoty spędzać dużo czasu w kuchni i nie przepadacie za sprzątaniem po gotowaniu. Jak krok po kroku powstaje biała kiełbasa pieczona od Adriany? Szczegółowy przepis poniżej.

Składniki:

  • 3 kawałki białej kiełbasy,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 jabłka,
  • pół litra cydru,
  • 150 g kopru włoskiego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • kilka ziaren jałowca,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Aby biała kiełbasa pieczona smakowała tak jak należy, potrzebny będzie garnek, który można wsadzić do piekarnika. Nie powinien więc mieć żadnych plastikowych elementów, które mogłyby się stopić. Bardzo dobrze sprawdzi się garnek ze stali nierdzewnej lub żeliwny.

W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, a gdy będzie już odpowiednio gorący, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy chwilę. Potem dodajemy pokrojony koper włoski, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystkie te składniki smażymy, aż cebula się zeszkli, a koper zarumieni. Potem dodajemy białą kiełbasę i podlewamy cydrem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przykrywamy garnek i wstawiamy do środka. W międzyczasie kroimy jabłka na ćwiartki i gdy minie 15 minut, dodajemy je do garnka i delikatnie mieszamy. Pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostrożnie wyjmujemy garnek z piekarnika i serwujemy danie. Biała kiełbasa pieczona gotowa!

Źródło: Haps.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA