Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Najprostszy przepis na gofry powinien znaleźć się w przepiśniku każdego, kto lubi od czasu do czasu połasuchować. Jednak jeśli chcesz, żeby twoje gofry były delikatne i jednocześnie chrupiące, musisz dać ciastu odpocząć. Dlaczego to ważne? Chodzi i gluten zawarty w mące - pod wpływem wilgoci i czasu pęcznieje, dzięki temu gofry wychodzą takie pyszne.
Gofry - najprostszy przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (bez czubka)
- 1,5 szklanki mleka (najlepiej tłustego)
- 3 jajka
- pół kostki roztopionego masła
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płaska łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
- Do suchych składników wbij jajka, dodaj mleko, roztopione i ostudzone masło i całość zmiksuj na gładkie ciasto. Miskę odłóż na 10 minut, by gluten złączył składniki.
- Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść jej blaszki olejem lub masłem. Następnie za pomocą chochelki wlewaj porcje ciasta i smaż, aż gofry będą rumiane. W zależności od mocy gofrownicy będzie to trwało od 3 do 5 minut.
Tak przygotowane gofry to świetny pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a poczujesz się jak na wakacjach.