Przepis na gofry bez udziwnień i sekretnych dodatków. Zrobisz je szybko i będą najpyszniejsze

Gofry kojarzą się nam z wakacyjnymi spacerami po nadmorskich deptakach i miejskich rynkach. Jeśli chcesz odświeżyć wspomnienia i zjeść najpyszniejsze gofry, mamy dla ciebie przepis, który nikomu nie sprawi problemu. Jak je zrobić? Na luzie! Najważniejszy jest odpoczynek - twój i ciasta.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Najprostszy przepis na gofry powinien znaleźć się w przepiśniku każdego, kto lubi od czasu do czasu połasuchować. Jednak jeśli chcesz, żeby twoje gofry były delikatne i jednocześnie chrupiące, musisz dać ciastu odpocząć. Dlaczego to ważne? Chodzi i gluten zawarty w mące - pod wpływem wilgoci i czasu pęcznieje, dzięki temu gofry wychodzą takie pyszne.

Gofry - najprostszy przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (bez czubka)
  • 1,5 szklanki mleka (najlepiej tłustego)
  • 3 jajka
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i całość wymieszaj. 
  2. Do suchych składników wbij jajka, dodaj mleko, roztopione i ostudzone masło i całość zmiksuj na gładkie ciasto. Miskę odłóż na 10 minut, by gluten złączył składniki.
  3. Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść jej blaszki olejem lub masłem. Następnie za pomocą chochelki wlewaj porcje ciasta i smaż, aż gofry będą rumiane. W zależności od mocy gofrownicy będzie to trwało od 3 do 5 minut. 

Tak przygotowane gofry to świetny pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a poczujesz się jak na wakacjach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.