Dlaczego kopytka nie wychodzą? Winny może być podstawowy składnik

Kopytka ziemniaczane to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Można je jeść również jako osobne danie. Co do zasady ich zrobienie nie jest trudne, jednak czasem zdarza się, że się nie udają. Dlaczego kopytka nie wychodzą? Powodem może być podstawowy składnik, czyli ziemniaki. Nie mogą być bowiem zbyt wodniste.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dlaczego kopytka nie wychodzą? Takie pytanie przewija się nie tylko w wyszukiwarce Google, lecz także na forach kulinarnych i facebookowych grupach, które skupiają miłośników gotowania. Powody oczywiście mogą być różne. Często jednak zdarza się, że kopytka ziemniaczane nie udają się, gdy kupimy nieodpowiednie ziemniaki.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym - przepis z kuchni Hapsa

Jakie ziemniaki na kopytka? Nie mogą być zbyt wodniste

Takich ziemniaków lepiej się wystrzegać. Istnieje wówczas ryzyko, że ciasto wyjdzie zbyt lejące i nie będzie chciało się formować. Jakie ziemniaki na kopytka w takim razie wybrać? Takie, które mają dużo skrobi. Dobrze sprawdzą się ziemniaki typu B, czyli ziemniaki ogólnoużytkowe (najpopularniejsze odmiany to m.in. Gala, Irga czy Irys), a jeszcze lepiej ziemniaki typu C, które są mączyste. Warto sięgać po takie odmiany, jak: Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda czy Legenda. W przypadku kopytek lepiej nie sięgać po młode ziemniaki.

Wybór ziemniaków na kopytka to jedno, należy je jeszcze odpowiednio przygotować. Ziemniaki należy ugotować, uważając przy tym, żeby ich nie rozgotować. Następnie bardzo dokładnie je odcedzamy lub odparowujemy. Jak odparować ziemniaki? Po odlaniu wody stawiamy na kuchence garnek z samymi ziemniaki i włączamy palnik na bardzo małą moc. Zostawiamy na około minutę. Dopiero po wykonaniu tych czynności możemy przecisnąć je przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Lepiej się to robi, gdy ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe.

Dlaczego kopytka nie wychodzą? To może być też wina mąki

Kopytka ziemniaczane mogą wyjść również zbyt twarde. Dzieje się tak, gdy zbyt długo wyrabiamy ciasto. Ponadto kopytka mogą być twarde, jeśli użyjemy zbyt dużo mąki - zarówno pszennej, jak i ziemniaczanej, która niekiedy pojawia się w przepisach lub którą dodaje się, gdy ciasto jest zbyt wodniste.

Mąki pszennej powinno się dodać tylko tyle, by ciasto łatwo odchodziło od rąk po wyrobieniu. Najlepiej nie wsypywać całej od razu tylko stopniowo i kontrolować, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.