Majonez w sklepie kosztuje nawet 16 zł. W domu zrobisz go za grosze. Nie zajmie ci to więcej niż 15 minut

Ceny jedzenia nieustannie rosną. Pisaliśmy już o papryce, która powoli staje się towarem luksusowym. Teraz do tego grona dołączył też majonez. Za słoik trzeba zapłacić nawet 16 zł. Dużo taniej można go jednak zrobić w domu, co jest szczególnie przydatną umiejętnością przed Wielkanocą. Jak szybko zrobić majonez? Przepis, który proponujemy, jest prosty i błyskawiczny.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zdjęcie z ceną majonezu opublikował na Twitterze ekonomista Rafał Mundry. Widać na nim przyklejoną do sklepowej półki intensywnie pomarańczową kartkę z napisem:

Supercena! Majonez dekoracyjny 800 ml 15,99 zł.

Ekonomista zwrócił uwagę, że rok temu w promocji można było kupić ten produkt za 8 zł. Jeden z komentujących stwierdził, że Mundremu pomyliły się pojemności, on jednak odpowiedział, że nie jest to błąd z jego strony:

2020: po 6,99 zł (za 900 ml), 2022: po 7,50 zł (za 820 ml), 2023: po 15,99 zł (za 800 ml). Nie tylko drożej. Ale i mniej

- napisał.

Majonez - przepis, który jest prosty, tani i błyskawiczny

Po co jednak przepłacać za sklepowy majonez, skoro równie dobry, a nawet lepszy można zrobić w domu. Do tego wystarczy tylko kilka podstawowych produktów, choć jeśli ktoś chce, to może swój przepis na majonez wzbogacić o pewne dodatki. Więcej napiszemy o nich niżej. 

Majonez - przepis. Składniki:

  • 2 żółtka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • 350 ml oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: 2 łyżki oliwy truflowej, skórka z połowy cytryny.

Majonez - przepis. Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy żółtka, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy intensywnie trzepaczką, a następnie, nie przerywając mieszania, powoli, strużką wlewamy olej rzepakowy. Składniki na majonez mieszamy do momentu, aż powstania gładka, gęsta i kremowa masa. Na koniec można jeszcze sprawdzić, czy nasz majonez potrzebuje doprawienia.

Jego smak można wzbogacić wspomnianą wyżej na liście składników oliwą truflową. Jeśli macie na to ochotę, wystarczy dodać oliwę na koniec razem ze skórką startą z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz należy dokładnie wymieszać.

Teraz już wiecie, jak zrobić majonez. Przepis (a także trzy inne receptury) możecie zobaczyć też na naszym wideo:

Zobacz wideo Cztery sposoby na domowy majonez
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.