Majonez - przepis domowy, który zdradził sam Robert Makłowicz. Nie ma lepszego na Wielkanoc

Domowy majonez to rzecz, którą każda szanująca się pani domu powinna umieć zrobić. I chociaż półki sklepowe obfitują w najróżniejsze majonezy, ten domowy nie ma sobie równych. Robert Makłowicz zdradził swój przepis na majonez, który nie dość, że jest prosty w wykonaniu, to smakuje nieporównywalnie lepiej, niż majonezy sklepowe.

Więcej przepisów na wielkanocne specjały znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Umówmy się, majonez nieodłącznie kojarzy się nam z Wielkanocą. Bez niego nie ma pysznych faszerowanych jajek, sałatek, w tym ukochanej jarzynowej, sos tatarski nie wyjdzie bez majonezu, a także pyszna i wilgotna babka. Znany i lubiany podróżnik kulinarny, Robert Makłowicz słusznie twierdzi, że najlepszy na świecie majonez, to tylko i wyłącznie ten domowy, przygotowany samodzielnie z kilku składników. Jak zatem zrobić najlepszy domowy majonez, który zachwyci wielkanocnych gości? Zapraszamy do prostego i śmiem twierdzić, najlepszego przepisu na majonez domowy.

Majonez - przepis według Roberta Makłowicza

Niezbędne składniki:

  • 3 żółtka
  • 350 ml oleju roślinnego (rzepakowego)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie octu winnego)
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • odrobina mielonego pieprzu

Domowy majonez - sposób wykonania

  1. Do naczynia wlej żółtka. Dodaj musztardę, sok z cytryny lub ocet, wsyp cukier puder, sól i pieprz oraz łyżkę oleju. Całość wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki, następnie zblenduj całość na gładką masę, powinna być nieco gęsta.
  2. Nie przerywając blendowania, małą strużką wlewaj resztę oleju. Blenduj kilka minut, do momentu uzyskania idealnej dla siebie konsystencji.
  3. Gotowy majonez przełóż do pojemników i trzymaj w lodówce.

Zaledwie trzy proste kroki i pyszny majonez gotowy. Na Wielkanoc jak znalazł - twoje świąteczne specjały zyskaną nowego smaku dzięki domowemu majonezowi. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.