• Link został skopiowany

Śląsk wyznacza wielkanocne trendy. Na świątecznym stole musi się znaleźć marzin. To sycący zawijas

Regionalne dania coraz częściej królują w innych częściach kraju. Zbliżające się święta wielkanocne sprawiają, że sięganie po nowe, ale dalej polskie potrawy jest coraz bardziej popularne. Śląsk wychodzi ze swoją propozycją, jaką jest marzin. Nie słyszałeś o tym? Wiele tracisz.
Murzin wielkanocny ze śląska cieszyńskiego zdj. ilustracyjne
Fot. Shutterstock, NoirChocolate

Murzin to danie, które wywodzi się z województwa śląskiego, a dokładniej z okolic Śląska Cieszyńskiego. To nic innego jak ciasto drożdżowe wypełnione boczkiem, szynką i dodatkiem kiełbasy. Swoją formą może przypominać bardzo dobrze wypieczony chleb. Odpowiednio wykonany powinien mieć nadzienie, które jest dokładnie zatopione w cieście. Najczęściej pieczony był w okolicach Wielkanocy  i właśnie w tym okresie najbardziej każdego cieszył. Danie to można spotkać również innych regionach Polski, a wtedy skrywa się ono pod inną nazwą.

Przepis na murzin wielkanocny Karola Okrasy

Składniki na ciasto drożdżowe

  • łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • pół kilo mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • szczypta soli,
  • 40 g świeżych drożdży.

Składniki na farsz

  • 2 cebule,
  • 200 g kiełbasy śląskiej,
  • 200 g szynki,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • olej słonecznikowy,
  • suszony majeranek.

Dodatkowo

  • 1 jajko,
  • 50 ml mleka.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je delikatnie na małym ogniu. Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj cukier i energicznie ucieraj do momentu uzyskania lejącej masy. Następnie dodaj łyżkę ciepłego mleka i wymieszaj. Resztę mleka dalej podgrzewaj.
  2. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól i dolej ciepłe mleko. Całość dokładnie i szybko wymieszaj. Po połączeniu wlej drożdże oraz wbij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj, wlej olej, a następnie wyrabiaj dłońmi na jednolitą masę.
  3. Tak przygotowane elastyczne ciasto pozostaw w misce i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  4. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Boczek i kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę obierz i wraz z szynką pokrój w grubą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i podsmaż boczek do zarumienienia. Następnie dodaj kiełbasę i cebulę, wymieszaj i smaż do uzyskania wyraźnego koloru. Na koniec wsyp majeranek, wymieszaj i zdejmij z ognia do wystudzenia.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Przez chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na kształt prostokąta.
  7. Nadzienie rozprowadź po całości placka, pozostawiając niewielką przestrzeń na bokach.
  8. Jajko roztrzep w miseczce, dodaj mleko i taką mieszanką wysmaruj brzegi ciasta. Placek zwiń w rulon, dokładnie zlep go z każdej strony, aby farsz nie wypłynął.
  9. Tak przygotowany marzin przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 25 minut do wyrośnięcia.
  10. Po tym czasie wierzch wysmaruj mieszanką jajka i mleka i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 45-60 minut. 
  11. Gotowy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: