Regionalne dania coraz częściej królują w innych częściach kraju. Zbliżające się święta wielkanocne sprawiają, że sięganie po nowe, ale dalej polskie potrawy jest coraz bardziej popularne. Śląsk wychodzi ze swoją propozycją, jaką jest marzin. Nie słyszałeś o tym? Wiele tracisz.
Fot. Shutterstock, NoirChocolate
REKLAMA
REKLAMA
Murzin to danie, które wywodzi się z województwa śląskiego, a dokładniej z okolic Śląska Cieszyńskiego. To nic innego jak ciasto drożdżowe wypełnione boczkiem, szynką i dodatkiem kiełbasy. Swoją formą może przypominać bardzo dobrze wypieczony chleb. Odpowiednio wykonany powinien mieć nadzienie, które jest dokładnie zatopione w cieście. Najczęściej pieczony był w okolicach Wielkanocy i właśnie w tym okresie najbardziej każdego cieszył. Danie to można spotkać również innych regionach Polski, a wtedy skrywa się ono pod inną nazwą.
REKLAMA
Przepis na murzin wielkanocny Karola Okrasy
Składniki na ciasto drożdżowe
łyżka cukru,
2 jajka,
pół kilo mąki pszennej,
250 ml mleka,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
szczypta soli,
40 g świeżych drożdży.
Składniki na farsz
2 cebule,
200 g kiełbasy śląskiej,
200 g szynki,
200 g wędzonego boczku,
olej słonecznikowy,
suszony majeranek.
Dodatkowo
1 jajko,
50 ml mleka.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Sposób przygotowania
Do rondelka wlej mleko i podgrzej je delikatnie na małym ogniu. Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj cukier i energicznie ucieraj do momentu uzyskania lejącej masy. Następnie dodaj łyżkę ciepłego mleka i wymieszaj. Resztę mleka dalej podgrzewaj.
Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól i dolej ciepłe mleko. Całość dokładnie i szybko wymieszaj. Po połączeniu wlej drożdże oraz wbij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj, wlej olej, a następnie wyrabiaj dłońmi na jednolitą masę.
Tak przygotowane elastyczne ciasto pozostaw w misce i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Boczek i kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę obierz i wraz z szynką pokrój w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i podsmaż boczek do zarumienienia. Następnie dodaj kiełbasę i cebulę, wymieszaj i smaż do uzyskania wyraźnego koloru. Na koniec wsyp majeranek, wymieszaj i zdejmij z ognia do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Przez chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na kształt prostokąta.
Nadzienie rozprowadź po całości placka, pozostawiając niewielką przestrzeń na bokach.
Jajko roztrzep w miseczce, dodaj mleko i taką mieszanką wysmaruj brzegi ciasta. Placek zwiń w rulon, dokładnie zlep go z każdej strony, aby farsz nie wypłynął.
Tak przygotowany marzin przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 25 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wierzch wysmaruj mieszanką jajka i mleka i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 45-60 minut.
Gotowy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.