-
Haps
-
Jak przygotować
- Śląsk wyznacza wielkanocne trendy. Na świątecznym stole musi się znaleźć marzin. To sycący zawijas
Śląsk wyznacza wielkanocne trendy. Na świątecznym stole musi się znaleźć marzin. To sycący zawijas
Regionalne dania coraz częściej królują w innych częściach kraju. Zbliżające się święta wielkanocne sprawiają, że sięganie po nowe, ale dalej polskie potrawy jest coraz bardziej popularne. Śląsk wychodzi ze swoją propozycją, jaką jest marzin. Nie słyszałeś o tym? Wiele tracisz.
Murzin to danie, które wywodzi się z województwa śląskiego, a dokładniej z okolic Śląska Cieszyńskiego. To nic innego jak ciasto drożdżowe wypełnione boczkiem, szynką i dodatkiem kiełbasy. Swoją formą może przypominać bardzo dobrze wypieczony chleb. Odpowiednio wykonany powinien mieć nadzienie, które jest dokładnie zatopione w cieście. Najczęściej pieczony był w okolicach Wielkanocy i właśnie w tym okresie najbardziej każdego cieszył. Danie to można spotkać również innych regionach Polski, a wtedy skrywa się ono pod inną nazwą.
Przepis na murzin wielkanocny Karola Okrasy
Składniki na ciasto drożdżowe
- łyżka cukru,
- 2 jajka,
- pół kilo mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- szczypta soli,
- 40 g świeżych drożdży.
Składniki na farsz
- 2 cebule,
- 200 g kiełbasy śląskiej,
- 200 g szynki,
- 200 g wędzonego boczku,
- olej słonecznikowy,
- suszony majeranek.
Dodatkowo
Zobacz wideo
Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej mleko i podgrzej je delikatnie na małym ogniu. Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj cukier i energicznie ucieraj do momentu uzyskania lejącej masy. Następnie dodaj łyżkę ciepłego mleka i wymieszaj. Resztę mleka dalej podgrzewaj.
- Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól i dolej ciepłe mleko. Całość dokładnie i szybko wymieszaj. Po połączeniu wlej drożdże oraz wbij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj, wlej olej, a następnie wyrabiaj dłońmi na jednolitą masę.
- Tak przygotowane elastyczne ciasto pozostaw w misce i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Boczek i kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę obierz i wraz z szynką pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i podsmaż boczek do zarumienienia. Następnie dodaj kiełbasę i cebulę, wymieszaj i smaż do uzyskania wyraźnego koloru. Na koniec wsyp majeranek, wymieszaj i zdejmij z ognia do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Przez chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Nadzienie rozprowadź po całości placka, pozostawiając niewielką przestrzeń na bokach.
- Jajko roztrzep w miseczce, dodaj mleko i taką mieszanką wysmaruj brzegi ciasta. Placek zwiń w rulon, dokładnie zlep go z każdej strony, aby farsz nie wypłynął.
- Tak przygotowany marzin przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 25 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wierzch wysmaruj mieszanką jajka i mleka i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 45-60 minut.
- Gotowy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl