Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Restauracji McDonald’s chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - lokale potęgi branży fast fortowej znajdziemy niemal w każdym mieście i kraju. Jednym z flagowych produktów marki jest kultowy już Big Mac który przez lata zgromadził całą rzeszę fanów. Domowa receptura sprawdzi się znakomicie gdy zaskoczy chęć na tego typu przekąskę.
Roladki a’la Big Mac - kultowa kanapka w nowej odsłonie
Big Mac to kultowy hamburger, który został stworzony przez firmę McDonald’s w 1967 roku. Kanapka szybko stała się flagowym produktem, tym samym ulubionym wyborem odwiedzających restaurację. Jeśli chodzi o skład, króluje tam prostota - klasyczna bułka, mielona wołowina, sos, ser, cebula i sałata.
Dla wszystkich fanów kultowego burgera mamy zatem przepis na roladki a’la Big Mac, które pięknie się prezentują i kuszą obłędnym smakiem. Sekretem jest serowe ciasto, które otula sporą porcję warzyw i mięsa. Receptura jest banalna w przygotowaniu - warto więc zaserwować ją gdy odwiedzą nas znajomi lub jako oryginalną przekąskę do filmu.
Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
Przepis na roladki a’la Big Mac, czyli kanapka w innej, ciekawej wersji
Składniki na bazę:
- 250 g chudego twarogu,
- 120 tartego sera cheddar,
- 2 jajka,
- 2 łyżki sezamu.
Dodatkowo:
- 250 g usmażonego mielonego mięsa wołowego,
- kilka liści sałaty lodowej,
- 2 ogórki kiszone,
- pół małej cebuli,
- 4 łyżki sosu do hamburgerów.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od serowej bazy. Do miski przekładamy twaróg, który dokładnie rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka, starty ser cheddar, sezam oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by powstała jednolita masa.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na papier przekładamy masę serową, dokładnie równając łyżką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy dodatki. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka, a ogórki kroimy w plasterki.
- Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy sos do hamburgerów. Następnie układamy warstwę usmażonego mięsa, cebulę i ogórki. Roladę ciasto zwijamy, tak by nabrała idealnego kształtu, a następnie kroimy w grube plastry.
- Roladę serwujemy jako przekąskę np. z porcją frytek, pieczonych ziemniaczków lub dodatkowymi sosami.