Kilka kropel wystarczy. Jajecznica będzie puszysta i lekka. Nietypowy trik na idealne śniadanie

Jajecznica to prawdziwy śniadaniowy klasyk. Każdy ma na nią swój sposób lub ulubiony przepis, dzięki któremu uzyskuje perfekcyjny smak. Warto jednak znać kilka sposobów, dzięki którym potrawa zawsze będzie miała idealną konsystencję. Poznaj sprawdzony trik na puszyste i lekkie danie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajecznicę można przygotować na wiele różnych sposobów. Istnieje jednak jeden sprawdzony trik, dzięki któremu posiłek zawsze będzie miał idealną konsystencję. Wystarczy dodać do jajek kilka kropel nietypowego produktu, a danie stanie się niezwykle puszyste.

Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem

Dodaj kilka kropel do jajecznicy, a nie pożałujesz. Poznaj nietypowy trik na pyszne śniadanie

Sekretem puszystej jajecznicy jest... sok z cytryny. Ten nietypowy dodatek sprawi, że potrawa uzyska idealnie puszystą konsystencję. Przygotuj danie według ulubionego przepisu, a po wylaniu jajek na patelnię wyciśnij na nie kilka kropel nektaru z cytrusa. Pamiętaj o zachowaniu umiaru. Sok z cytryny w małych ilościach nie wpłynie negatywnie na smak jajecznicy, ale jego większa ilość może nadać potrawie kwaskowatych nut. 

Dlaczego warto dodać kilka kropel soku z cytryny do jajecznicy? Nektar sprawi, że potrawa stanie się bardziej puszysta i lekka. Dzięki temu nietypowemu dodatkowi, jajka o wiele mniej ścinają się podczas smażenia. W ten sposób za każdym razem przygotujesz danie o idealnej konsystencji.

Jak przygotować idealną jajecznicę? To najlepsze triki na puszyste i delikatne danie

Co zrobić, aby jajecznica stała się bardziej kremowa? Istnieje na to kilka sprawdzonych sposobów. Przede wszystkim pamiętaj, aby wylewać jajka na zimną patelnię. Nie podgrzewaj na niej masła lub innego tłuszczu. Należy go połączyć z innymi produktami, dopiero po ustawieniu patelni na ogniu. Gdy naczynie się rozgrzeje najlepiej ściągnąć je na chwilę z kuchenki i dokładnie przemieszać przyrządzane danie.

Warto także wypróbować trik z dodatkowymi żółtkami. Do każdych dwóch jajek warto dodać jedno żółtko. W ten sposób nie tylko wpłyniesz na kremową konsystencję dania, ale także poprawisz jej smak - stanie się bardziej wyrazisty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.