• Link został skopiowany

Koniec z nudnymi kanapkami i suchymi jajkami. To śniadanie jest puszyste i sycące. Wszystko przez jeden składnik

Dobry początek dnia to połowa sukcesu udanej doby. A co najlepiej poprawia humoru? Oczywiście, że smaczne i treściwe jedzenie. Aby poranek był smakowity, proponujemy to śniadanie. Dzięki wymieszaniu kilku składników, na talerzu pojawi się puszysty i słodki przysmak.
Omlet na słodko
Fot. Shutterstock, Nina Firsova

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie można temu zaprzeczyć, ponieważ to właśnie ono wprowadza w odpowiedni nastrój. Pominięcie tego posiłku może skutkować złym samopoczuciem i uczuciem głodu przez cały dzień.

Propozycji śniadaniowych jest wiele, jednak najpopularniejsze z nich to kanapki z różnymi dodatkami, płatki z mlekiem lub jajecznica. Czasem jednak takie posiłki się nudzą i warto zrobić coś innego. Śniadanie, które proponujemy, ma dwie różne wersje. Jedni przygotowują je na słodko, inni na słono. Nieważne jak zostanie przyrządzone, zawsze wychodzi smaczne. Aby wiosną zacząć dzień ze słodkim akcentem, skupimy się na wersji z owocami. Całość będzie odpowiednio puszysta i delikatna, jeśli doda się do masy ten jeden składnik. Jest nim budyń, który nie tylko nadaje pulchności, lecz także lekko zmienia i podkręca smak.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Przepis na budyniowy omlet

Składniki:

  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka drobnego cukru,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • olej,
  • bita śmietana,
  • pół banana.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze połącz z jogurtem naturalnym. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do mieszanki żółtek z jogurtem wsyp proszek budyniowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz cukier. Wszystko zmiksuj do połączenia i rozpuszczenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj.
  3. Na niewielkiej patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wylej powstałą masę i smaż pod przykryciem z dwóch stron, na wolnym ogniu. Każda strona powinna przybrać złoty kolor.
  4. Po wysmażeniu przełóż omlet na talerz. Wierzch polej bitą śmietaną i wyłóż połówką pokrojonego banana.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: