Świąteczny klasyk wymaga użycia majonezu, a pomiędzy dwoma najpopularniejszymi markami w Polsce trwa odwieczna wojna. Jedni lubią oba, inni zaś uwielbiają jeden z nich, a drugiego za żadne skarby by nie tknęli. Blogerka kulinarna wzięła pod lupę majonezy, jakie możemy znaleźć na polskim rynku, i wydała werdykt. Sprawdź, który majonez jest najlepszy.
Oba majonezy różni kaloryczność: Kielecki ma 631 kcal w 100 g, Winiary 704 kcal w 100 g. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, Winiary ma mniej soli, Kielecki zaś mniej tłuszczu i cukru. Kielecki ma bardziej wyrazisty i nieco "octowy" smak, Winiary zaś jest opcją dla osób lubiących delikatniejsze smaki.
Blogerka kulinarna na swojej stronie "Krytyka Kulinarna" podjęła się oceny najpopularniejszych majonezów w Polsce. Najgorzej według jej oceny wypadł majonez Mosso Napoleoński, Hellmann’s Original oraz Kania Majonez Klasyczny. Wszystkie trzy majonezy mają słabe składy, nie zachwyciły smakiem i otrzymały nie więcej niż 5 na 10 punktów.
Czy na podium znalazły się dwa najpopularniejsze majonezy w Polsce? Na pierwszym miejscu uplasował się majonez marki Vitapol, który otrzymał 10/10 punktów, drugi był Kielecki, trzeci zaś Eko Wital Majonez Ekologiczny. Oba zgarnęły 9 na 10 punktów.
Gdzie znalazł się Winiary? Jeden z ulubionych majonezów Polaków wylądował na 4 miejscu. Warto podkreślić, że w 2022 roku najlepiej sprzedającym się majonezem przed Wielkanocą był Kielecki, lecz różnica nie była znacząca i wynosiła zaledwie 4 procent.
Który majonez wybrał Robert Makłowicz? Popularny kucharz w wywiadzie przyznał, że dla niego najlepszym majonezem jest ten robiony w domu. Wykonanie domowego majonezu zajmie zaledwie 10 minut, a jest znacznie zdrowszy niż sklepowe odpowiedniki. Do przyrządzenia majonezu potrzebujemy żółtka, musztarda, opcjonalnie czosnek i olej roślinny. Możemy przygotować go w blenderze.