Kielecki czy Winiary. Który jest lepszy? Porównała polskie majonezy. Podium zaskakuje

Majonez Kielecki czy Winiary? Dyskusja nad tym, który jest lepszy, trwa od lat. Kluczowym składnikiem królowej wielkanocnego stołu, czyli sałatki jarzynowej, jest właśnie majonez. Sprawdzamy, czym różnią się oba produkty i czy któryś z nich ostatecznie wygrywa starcie?

Świąteczny klasyk wymaga użycia majonezu, a pomiędzy dwoma najpopularniejszymi markami w Polsce trwa odwieczna wojna. Jedni lubią oba, inni zaś uwielbiają jeden z nich, a drugiego za żadne skarby by nie tknęli. Blogerka kulinarna wzięła pod lupę majonezy, jakie możemy znaleźć na polskim rynku, i wydała werdykt. Sprawdź, który majonez jest najlepszy.

Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem

Kielecki czy Winiary? Różnice pomiędzy dwoma majonezami

Oba majonezy różni kaloryczność: Kielecki ma 631 kcal w 100 g, Winiary 704 kcal w 100 g. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, Winiary ma mniej soli, Kielecki zaś mniej tłuszczu i cukru. Kielecki ma bardziej wyrazisty i nieco "octowy" smak, Winiary zaś jest opcją dla osób lubiących delikatniejsze smaki.

 

Wielkie porównanie majonezów. Jakie marki znalazły się na podium?

Blogerka kulinarna na swojej stronie "Krytyka Kulinarna" podjęła się oceny najpopularniejszych majonezów w Polsce. Najgorzej według jej oceny wypadł majonez Mosso Napoleoński, Hellmann’s Original oraz Kania Majonez Klasyczny. Wszystkie trzy majonezy mają słabe składy, nie zachwyciły smakiem i otrzymały nie więcej niż 5 na 10 punktów.

Czy na podium znalazły się dwa najpopularniejsze majonezy w Polsce? Na pierwszym miejscu uplasował się majonez marki Vitapol, który otrzymał 10/10 punktów, drugi był Kielecki, trzeci zaś Eko Wital Majonez Ekologiczny. Oba zgarnęły 9 na 10 punktów.

Gdzie znalazł się Winiary? Jeden z ulubionych majonezów Polaków wylądował na 4 miejscu. Warto podkreślić, że w 2022 roku najlepiej sprzedającym się majonezem przed Wielkanocą był Kielecki, lecz różnica nie była znacząca i wynosiła zaledwie 4 procent.

Robert Makłowicz odpowiada na pytanie: Kielecki czy Winiary? Odpowiedź jest tylko jedna

Który majonez wybrał Robert Makłowicz? Popularny kucharz w wywiadzie przyznał, że dla niego najlepszym majonezem jest ten robiony w domu. Wykonanie domowego majonezu zajmie zaledwie 10 minut, a jest znacznie zdrowszy niż sklepowe odpowiedniki. Do przyrządzenia majonezu potrzebujemy żółtka, musztarda, opcjonalnie czosnek i olej roślinny. Możemy przygotować go w blenderze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.