Zapomnij o karkówce i schabie na obiad wielkanocny. Anna Lewandowska dzieli się nietypowym przepisem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już teraz warto zaplanować menu. Warto w tym roku zaskoczyć swoich gości i przygotować na obiad coś wyjątkowego. Warto zaczerpnąć inspirację z tradycji i postawić na swojskie smaki. Anna Lewandowska dzieli się bajecznie prostym i dość nietypowym pomysłem na obiad.

Święta wcale nie muszą wiązać się z wystawnymi potrawami. Czasami warto postawić na coś zgoła innego, zaskakującego, a równie pysznego i może bardziej oryginalnego. Jeśli znudziły ci się takie potrawy jak pieczony schab bądź karkówka, wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej na pieczoną, aromatyczną kiełbasę. Gwarantujemy, że będzie hitem na wielkanocnym stole.

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Tradycyjny obiad wielkanocny, który smakuje obłędnie. To przepis Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na potrawę, która coraz rzadziej pojawia się na naszych stołach, a już szczególnie w święta. Pieczona biała kiełbasa w ramach gorącego dania głównego może więc zaskoczyć twoich domowników. Na pewno będzie to jednak pozytywne wrażenie.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 6 kawałków białej kiełbasy (lub więcej - w zależności od liczby gości),
  • 2 czerwone cebule,
  • biała cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • suszone oregano,
  • suszony majeranek,
  • suszona bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Pieczona biała kiełbasa - przepis Anny Lewandowskiej. Smakuje lepiej, niż myślisz

Sposób przygotowania:

  1. Białą kiełbasę należy podgotować z dodatkiem pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu. Następnie należy przełożyć ją do naczynia żaroodpornego.  Możemy zrezygnować z wcześniejszego gotowania, ale wówczas wydłuży się czas pieczenia.
  2. Kiełbasę skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie oprószamy ziołami.
  3. Obok kiełbasy układamy posiekaną cebulę i gałązki rozmarynu.
  4. Białą kiełbasę na wielkanocny obiad wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez kwadrans. Kiełbasa powinna być delikatnie zarumieniona, a jej skórka powinna być chrupiąca.
  5. Danie serwujemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki bądź kromka świeżego chleba. Możemy również podawać ją z sosem czosnkowym lub jogurtowym, chrzanem i surówkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.