Pankejki - przepis na najlepsze śniadanie. Gazowany składnik sprawi, że będą megapuszyste

Pankejki to chyba najlepszy pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Dziś jednak mamy dla was coś ekstra - pankejki puszyste jak chmurka i to bez mleka. Jak je zrobić? Zamiast mleka dodaj kefir, a po usmażeniu zanurzysz zęby w najdelikatniejszym placuszku, jaki kiedykolwiek wylądował na twoim talerzu.

Więcej przepisów na pyszne placuszki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wszyscy lubimy zacząć dzień od pysznego śniadania. Dziś mamy dla was śniadanie, obiad, podwieczorek i co sobie tam życzycie pysznego, czyli puszyste pankejki. Jak je zrobić? Najlepiej tak, żeby były mięciutkie jak obłoczek i pyszne jak tylko można sobie wyobrazić. Co jest ważne? Oczywiście piana z białek - wiadomo, ale nie mniej ważny jest kefir. On sprawi, że pankejki będą najpyszniejsze.

Megapuszyste pankejki - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g kefiru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 średnie jajka
  • płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do żółtek dodaj mąkę, wlej kefir, dodaj sodę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę, stopniowo wlewając roztopione masło.
  3. Dołóż pianę z białek i wymieszaj szpatułką. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by składniki się połączyły.
  4. Rozgrzej patelnię i natłuść ją masłem klarowanym lub olejem roślinnym. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pankejki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron będą rumiane i apetyczne. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA