• Link został skopiowany

Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową? Ugotuj warzywa tak jak moja babcia, a smak będzie nie do podrobienia

Sałaka jarzynowa to niekwestionowana królowa polskich imprez i świąt. Niby zawsze robi się ją tak samo, ale w każdym domu smakuje inaczej. Dziś jednak mamy dla was pewien trik, który stosowała moja babcia, a jej jarzynowa była najlepsza na świecie. Otóż chodzi o obieranie wazryw - babcia robiła to dopiero po ugotowaniu.
Sałatka jarzynowa. Zdj. ilustracyjne
Shutterstock / Bembo20

Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Bez sałatki jarzynowej nie ma Wielkanocy i innych świątecznych spotkań. Przepis, jak to z sałatkami bywa, jest banalny i w każdym domu trochę się różni. Jedni dodają kukurydzę, inni - marynowane grzybki. Jednak podstawą sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa, czyli marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Jeśli robisz jarzynową z warzyw z rosołu to nie masz powodu do rozmyslań - po prostu wyjmujesz je z wywaru, kroisz i już. Jeśli jednak chcesz przygotować sałatkę jarzynową od a do z, musisz wiedzieć, jaki jest sekret jej smaku. Moja babcia nigdy nie obierała warzyw przed ugotowaniem i gotowała je w mundurkach. Dzięki temu cały smak warzyw zamykał się w nich samych, a nie przechodził do wywaru. Oczywiście do tego służył specjalny garnek, który jako dziecko uważałam za magiczny, i to właśnie jemu przypisywałam ten niesamowity smak sałatki jarzynowej. 

Najlepsza sałatka jarzynowa - tak robiła ją babcia

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 5 jajek na twardo
  • puszka groszku konserwowego
  • kilka kiszonych ogórków
  • biała część pora
  • opcjonalnie: jabłko
  • sól, pieprz
  • majonez i musztarda

Sposób wykonania:

  1. Warzywa dokładnie wymyj lub wyszoruj szczoteczką z miękkim włosiem. Włóż je do garnka i zalej wodą. Następnie delikatnie osól wodę i nakłuj ziemniaki i seler, by nabrały słonego smaku. Do wody możesz dodać także odrobinę octu jabłkowego - w ten sposób wyostrzysz smak warzyw. 
  2. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmij je z garnka i pozostaw je do ostygnięcia. W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
  3. Kiedy warzywa już ostygną, zdejmij z nich łupiny, prawdopodobnie będą odchodzić z łatwością, wiec nożyk czy obieraczka będą zbędne. 
  4. Wszystkie składniki pokrój w niewielką kostkę, groszek odsącz z zalewy, a pora drobno posiekaj. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Dodaj kilka łyżek majonezu oraz łyżkę musztardy i całość wymieszaj. 
  5. Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje "na drugi dzień", kiedy smaki się już przegryzą. 

Wskazówka: Do sałatki jarzynowej nie dodawaj od razu cebuli - ten dodatek, chociaż dobry, sprawi, że sałatka szybciej skwaśnieje i po dwóch dniach nie będzie już smaczna. Jeśli lubisz sałatkę jarzynową z cebulą, dodaj ją  tuż przed podaniem salaterki na stół. Wówczas większa ilość sałatki bez problemu poleży nawet przez 4-5 dni.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: