Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bez sałatki jarzynowej nie ma Wielkanocy i innych świątecznych spotkań. Przepis, jak to z sałatkami bywa, jest banalny i w każdym domu trochę się różni. Jedni dodają kukurydzę, inni - marynowane grzybki. Jednak podstawą sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa, czyli marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Jeśli robisz jarzynową z warzyw z rosołu to nie masz powodu do rozmyslań - po prostu wyjmujesz je z wywaru, kroisz i już. Jeśli jednak chcesz przygotować sałatkę jarzynową od a do z, musisz wiedzieć, jaki jest sekret jej smaku. Moja babcia nigdy nie obierała warzyw przed ugotowaniem i gotowała je w mundurkach. Dzięki temu cały smak warzyw zamykał się w nich samych, a nie przechodził do wywaru. Oczywiście do tego służył specjalny garnek, który jako dziecko uważałam za magiczny, i to właśnie jemu przypisywałam ten niesamowity smak sałatki jarzynowej.
Składniki:
Wskazówka: Do sałatki jarzynowej nie dodawaj od razu cebuli - ten dodatek, chociaż dobry, sprawi, że sałatka szybciej skwaśnieje i po dwóch dniach nie będzie już smaczna. Jeśli lubisz sałatkę jarzynową z cebulą, dodaj ją tuż przed podaniem salaterki na stół. Wówczas większa ilość sałatki bez problemu poleży nawet przez 4-5 dni.