-
Haps
-
Jak przygotować
- Wygląda jak popularne śniadanie, a jest słodkim deserem. Sernik "jajka sadzone" zrobisz bez pieczenia
Wygląda jak popularne śniadanie, a jest słodkim deserem. Sernik "jajka sadzone" zrobisz bez pieczenia
Bez brudzenia rąk i długiego pieczenia. Sernik "jajka sadzone" nie tylko zrobi furorę smakiem, a także niecodziennym widokiem. Aby zrobić efekt wow w tegoroczne święta, to ciasto musi pojawić się na stole. Prosta receptura mówi, aby połączyć kilka składników, zamieszać i gotowe.
Przygotowując świąteczny poczęstunek ważne jest, aby wszystko było zapięte na ostatni guzik, a przy tym nie spędzić w kuchni całych dni. Aby scenariusz stania przy garnkach przez wiele godzin się nie spełnił, warto wykorzystywać przepisy, które nie są wymagające. Takim pomysłem jest sernik na zimno, który swoją dekoracją przypomina jajka sadzone. Przy tak przyrządzonym cieście nikt nie przejdzie obojętnie. Jego wykończenie jest zrobione z brzoskwiń z puszki, a także krystalicznej galaretki, która jest prawie niewidoczna.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Przepis na wielkanocny sernik "jajka sadzone"
Składniki na spód
- 250 g herbatników,
- 150 g masła.
Składniki na masę serową
- 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka,
- szklanka ciepłej wody,
- 80 g cukru pudru,
- 2 opakowania galaretki krystalicznej,
- 4 łyżki syropu z brzoskwiń,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki dodatkowe
- brzoskwinie z puszki,
- szklanka wody,
- pół szklanki syropu z brzoskwiń,
- opakowanie galaretki krystalicznej.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta zacznij od wykonania spodu. Herbatniki zmiel na drobny piasek, masło rozpuść w rondelku. Oba składniki połącz z sobą i dokładnie wymieszaj.
- Na dnie blaszki rozprowadź równomiernie powstały spód i wstaw całość do lodówki.
- Teraz czas na wykonanie masy serowej. Wodę zagotuj i rozpuść w niej galaretki. Odstaw do lekkiego przestygnięcia, nie pozwól, aby galaretka zastygła.
- Twaróg przenieś do większej miski i wsyp do niego cukier puder, cukier waniliowy, a także wlej ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia. Najdokładniej zrobisz to za pomocą miksera.
- Gdy twaróg połączy się ze składnikami, powolnym strumieniem i cały czas mieszając wlewaj do niego chłodną galaretkę. Tak powstałą masę odstaw do lodówki na około 30 minut.
- Brzoskwinie odcedź ze słodkiej zalewy i ułóż na talerzu do lekkiego wysuszenia.
- Z lodówki wyjmij masę serową i spód. Ser rozłóż na blaszce, za pomocą szpatułki wyrównaj wierzch. Na górze ułóż brzoskwinie i ponownie wstaw całość do lodówki na około 1 godzinę.
- W tym czasie możesz wykonać galaretkę. Do rondelka wlej szklankę wody i pół szklanki syropu z brzoskwiń. Zamieszaj i doprowadź do gotowania. Następnie wsyp galaretkę i energicznie zamieszaj do momentu rozpuszczenia. Następnie zdejmij naczynie z ognia i pozostaw do wystudzenia, lecz nie zastygnięcia.
- Blaszkę z przygotowanym ciastem wyjmij z lodówki. Powstałą mieszankę z galaretki wylej na całą jego powierzchnię. Ponownie odstaw do schłodzenia w lodówce na około 3 godziny. Po tym czasie podawaj z listkami mięty.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl