Wilgotna babka jest na wagę złota. Siostra Anastazja dodaje ten pokrojony składnik, aby uzyskać taki efekt

Wielkanocne ciasta warto przygotować nieco wcześniej. Siostra Anastazja zdradziła, jak wykonać babkę, która będzie odpowiednio wilgotna nawet przez kilka dni. To dzięki jednemu składnikowi, który pokroiła i wrzuciła do masy.

Ciasto to nieodłączny element świąt i imprez rodzinnych. Bez nich są one bez wyrazu i puste. Zbliżająca się Wielkanoc sprawia, że zapomniane przez cały rok przepisy wracają do łask. Właśnie teraz z kajecików, które pamiętają jeszcze czasy babć wyciąga się najstarsze zapiski. Jeśli jednak nie posiadasz takiego zeszytu, a chcesz zjeść smacznie i domowo, proponujemy przepis siostry Anastazji. Zdradziła jak przygotować świąteczną babkę, którą nazwała "karmelcia". Jej sekretem na odpowiednią wilgotność ciasta są owoce. W tym przypadku dodała pokrojone brzoskwinie, które wyłowiła ze słodkiej zalewy.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przepis na babkę "karmelcia" z brzoskwiniami siostry Anastazji

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 250 g margaryny,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki likieru adwokat,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki wody,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 5 połówek brzoskwiń z syropu.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej olej, wodę, likier i wsyp cukier. Wrzuć również margarynę i całość zagotuj. Co jakiś czas mieszaj, aby składniki się nie przypaliły. Gotową mieszankę zdejmij z ognia i przestudź.
  2. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj oddzielone od białek żółtka, startą skórkę z pomarańczy i przestudzone składniki z rondelka. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników. Ponownie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  4. Brzoskwinie wyłów ze słodkiej zalewy i pokrój w większą kostkę, dodaj do przygotowanego ciasta.
  5. Masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypaną niewielką ilością mąki. Wierzch również pokryj kawałkami owoców.
  6. Ciasto piecz przez około 50-55 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
  7. Po wypieczeniu odstaw do przestygnięcia, wyjmij z formy i obsyp cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.