Wielkanocne ciasta warto przygotować nieco wcześniej. Siostra Anastazja zdradziła, jak wykonać babkę, która będzie odpowiednio wilgotna nawet przez kilka dni. To dzięki jednemu składnikowi, który pokroiła i wrzuciła do masy.
Ciasto to nieodłączny element świąt i imprez rodzinnych. Bez nich są one bez wyrazu i puste. Zbliżająca się Wielkanoc sprawia, że zapomniane przez cały rok przepisy wracają do łask. Właśnie teraz z kajecików, które pamiętają jeszcze czasy babć wyciąga się najstarsze zapiski. Jeśli jednak nie posiadasz takiego zeszytu, a chcesz zjeść smacznie i domowo, proponujemy przepis siostry Anastazji. Zdradziła jak przygotować świąteczną babkę, którą nazwała "karmelcia". Jej sekretem na odpowiednią wilgotność ciasta są owoce. W tym przypadku dodała pokrojone brzoskwinie, które wyłowiła ze słodkiej zalewy.
REKLAMA
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Przepis na babkę "karmelcia" z brzoskwiniami siostry Anastazji
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej,
szklanka drobnego cukru,
250 g margaryny,
pół szklanki oleju,
pół szklanki likieru adwokat,
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki wody,
starta skórka z 1 cytryny,
5 połówek brzoskwiń z syropu.
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej olej, wodę, likier i wsyp cukier. Wrzuć również margarynę i całość zagotuj. Co jakiś czas mieszaj, aby składniki się nie przypaliły. Gotową mieszankę zdejmij z ognia i przestudź.
Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj oddzielone od białek żółtka, startą skórkę z pomarańczy i przestudzone składniki z rondelka. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników. Ponownie wymieszaj za pomocą szpatułki.
Brzoskwinie wyłów ze słodkiej zalewy i pokrój w większą kostkę, dodaj do przygotowanego ciasta.
Masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypaną niewielką ilością mąki. Wierzch również pokryj kawałkami owoców.
Ciasto piecz przez około 50-55 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Po wypieczeniu odstaw do przestygnięcia, wyjmij z formy i obsyp cukrem pudrem.