Powiedział całej Polsce jak przygotować wiosenny obiad. Wybór mięsa to podstawa

Wiosna bez kolorów na talerzu nie istnieje. Łączenie świeżych i barwnych warzyw, mięs i różnych sosów stanie się niedługo codziennością. Znany kucharz pokazał co przygotować, aby zasmakować tej pory roku jeszcze bardziej. Pokrój, podsmaż i wymieszaj. To wcale nie jest takie trudne.
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami

Kolorowe potrawy to norma gdy tylko zbliża się wiosna. Na talerzach muszą wtedy pojawić się warzywa, a kuchnia aż pachnie od łączonych składników. Do tak aromatycznych produktów najlepiej smakuje mięso, które powinno być starannie wybrane. Jakub Steuermark pokazał jak on przygotowuje takie potrawy. Zdradził jak rozpocząć kuchenny sezon wiosenny i co najlepiej z sobą smakuje. W programie "Pytanie na śniadanie" podał przepis na obiad z kaczki, która zaserwowana jest w charakterystycznym sosie i z aromatycznymi warzywami. Takiemu daniu nikt nie odmówi.

Przepis na wiosenny obiad Jakuba Steuermarka

Składniki

  • 2 piersi z kaczki,
  • kawałek świeżego korzenia imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • cała dymka z cebulką,
  • 2 duże ogórki,
  • łyżeczka sezamu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka sosu rybnego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka oleju sezamowego,
  • olej ryżowy.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kaczki oczyść z chrząstek, skóry i błon. Następnie pokrój na cienkie plastry.
  2. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w mniejsze kawałki. Chili przemyj, usuń gniazda nasiennej i drobno posiekaj. Zieloną część dymki posiekaj, cebulkę pokrój w plastry.
  3. Ogórki przemyj, podziel na 4 części, a następnie usuń nasiona i pokrój na niewielką kostkę.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej ryżowy i umieść na nim imbir oraz czosnek. Następnie wrzuć chili i cebulkę.
  5. Gdy warzywa się podsmażą wrzuć pokrojoną kaczkę i dokładnie wymieszaj. Wlej do całości sos rybny oraz sos sojowy.
  6. Składniki duś przez około 5 minut. Na koniec dodaj ogórki i sezam. Danie polej również olejem sezamowym.
  7. Podawaj na ciepło z dodatkiem zielonej części dymki. Według uznania możesz wrzucić także ugotowany ryż lub makaron ryżowy.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.