Ciasto na słodko, a w nim ugotowane jajko. Absurdalne połączenie jest idealne na Wielkanoc

Od standardowej polskiej Wielkanocy bardzo trudno odejść. Tradycje i domowe dania co roku pozostają niezmienne. Jednak dodatek włoskiego akcentu nikomu nie zaszkodzi. To ciasto podawane jest z ugotowanymi jajkami w skorupce. Jak smakuje? Lepiej zrobić je w te święta i sprawdzić.

Cuddura to tradycyjny sycylijski przysmak, który w Polsce nie jest prawie nikomu znany. Jego wyjątkowość podkreśla sposób podania. Przygotowane ciasto drożdżowe dzieli się na mniejsze kawałki o różnych kształtach. Popularne jest użycie formy dzwonnicy, serca, kogucika lub lalki. Z powstałej masy można wykonać wszystko, co przyjdzie nam do głowy. Oprócz nietuzinkowego uformowania, na sam środek wypieku kładzie się ugotowane jajko. Zlepia się je pozostałością z ciasta i podpieka w piekarniku. Wierzch przysmaku smaruje się roztrzepanym jajkiem i posypuje kolorową posypką. Najczęściej jada się je w Poniedziałek Wielkanocny.

Zobacz wideo

Przepis na ten tradycyjny wypiek zdradził Stefano Terrazzino w programie śniadaniowym "Dzień dobry TVN". Jest to włoski tancerz, aktor, piosenkarz i prezenter telewizyjny. Od wielu lat bryluje na polskiej scenie. Brał udział w takich programach jak "Ugotowani", czy "Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami". W jednym z odcinków śniadaniowego programu pokazał, jak najlepiej przyrządzić ten deser, aby smakował tak jak na Sycylii. Będziesz potrzebować drożdży, jajek i kolorowej posypki.

Przepis na sycylijski deser wielkanocny - cuddura od Stefano Terrazzino

Składniki

  • 1 kg mąki typ 00,
  • 300 g cukru,
  • 200 g smalcu,
  • 4 jajka,
  • 180 g mleka,
  • 8 g suchych drożdży,
  • skórka z cytryny,
  • skórka z pomarańczy,
  • 10 jajek do dekoracji,
  • kolorowa posypka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. 10 jajek umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Następnie odstaw je do wystudzenia.
  2. 2 jajka wbij do większej miski, wlej lekko podgrzane mleko, wsyp przesianą przez sitko mąkę, cukier i suche drożdże. Wrzuć również smalec, szczyptę soli, i startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę i odstaw pod przykryciem na około 45 minut.
  3. Niewielką ilość mąki wysyp na stolnicę i umieść na niej wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm. Następnie potnij je na dowolne kształty, a z reszty masy wytnij długie i wąskie paski.
  4. Ugotowane jajka na twardo ułóż na środku przygotowanych kawałków ciasta, a następnie oblep je dwoma paskami masy. Całość dokładnie zlep tak, aby podczas pieczenia nic się od siebie nie odkleiło.
  5. Wszystkie przygotowane ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, udekoruj kolorową posypką i startą skórką z cytryny.
  6. Ciasta ułóż na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA