-
Haps
-
Jak przygotować
- W święta nie może zabraknąć tej sałatki. Zrobisz ją w kilka chwil, a smaku nie zapomnisz do końca roku
W święta nie może zabraknąć tej sałatki. Zrobisz ją w kilka chwil, a smaku nie zapomnisz do końca roku
Gdy wielkanocne śniadanie już za rogiem, a ty zapomniałeś o przygotowaniu sałatki wykorzystaj ten przepis. Jest tak prosty, że wystarczy ci zaledwie 5 minut. Smakiem dorównuje najlepszym przystawkom, a ze stołu zniknie w mig. Rodzina oniemieje z zachwytu i będzie prosić o przepis.
Już za niedługo wszyscy usiądziemy do wielkanocnego stołu i będziemy zajadać się potrawami, nad którymi pracowaliśmy przez ostatnie dni. Jeśli jednak ktokolwiek uzna, że chce jeszcze czymś zaskoczyć swoją rodzinę może przygotować tę sałatkę. Swoją prostotą wyróżnia się na tle innych świątecznych przysmaków, a czas przygotowania jest krótszy niż gotowanie jajek. Wystarczy połączyć kilka składników, pokroić płaty śledziowe i wymieszać. Aby uzyskać większy aromat, możesz włożyć ją do lodówki. Dzięki temu smaki się przegryzą, a przystawka będzie jeszcze smaczniejsza. Tak przygotowana bardzo dobrze smakuje z faszerowanymi jajkami i świeżym pieczywem. Wierzch sałatki możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z solą, ponieważ śledzie same w sobie są już dobrze doprawione.
Przepis na szybką sałatkę śledziową
Składniki
- 400 g płatów śledziowych à la matjas,
- puszka zielonego groszku,
- średnia cebula,
- 6 ogórków konserwowych,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie przełóż ją do miseczki, posól i odczekaj chwilę, aż puści sok. Gdy to się stanie odlej nadmiar płynu.
- Śledzie wyjmij z zalewy i pokrój w drobne paski. Umieść je w miseczce, w której znajduje się cebula i polej całość olejem.
- Groszek odsącz z zalewy, ogórki pokrój w większą kostkę i przełóż produkty do śledzi.
- Składniki przypraw pieprzem i solą według uznania. Jeśli całość będzie za sucha dolej więcej oleju.
- Tak przygotowaną sałatkę odstaw do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem udekoruj wierzch posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl