Jak zrobić wuzetkę? Klucz do sukcesu tkwi w puszystym jak chmurka biszkopcie. Tym razem się upiecze

Wuzetka to ciasto, które składa się z czekoladowego biszkoptu i warstwy kremu śmietankowego. I choć jest proste w przygotowaniu, to smakuje obłędnie. Jak zrobić wuzetkę, by biszkopt upiekł się, jak należy, a krem był smakowity? Podpowiadamy.

Wuzetka to obłędnie pyszny i przez to bardzo popularny deser. Można znaleźć go niemal w każdej cukierni, a Polacy często go kupują. Ich serca skrada obłędnie pyszny krem i  często minimalistyczne, ale jakże piękne dekoracje. Wuzetkę można zrobić jednak samodzielnie w domu - będzie jeszcze smaczniejsza.

Zobacz wideo Wuzetka - ciastko warszawiaka

Jak zrobić wuzetkę? Lista składników nie jest krótka

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g kakao,
  • 100 g masła,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 120 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g masła.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 120 g cukru pudru,
  • 8 g żelatyny,
  • 40 ml wody do żelatyny,
  • 4 łyżki rumu.

Przepis na wuzetkę z przepiśnika mamy. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Do innej miski wsypujemy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników wraz z rozpuszczonym, ale wystudzonym masłem.
  4. Blachę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie wlewamy tam masę. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez 35 minut.
  5. Zagotowujemy śmietankę i dodajemy do niej czekoladę, a następnie masło.
  6. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder.  
  7. Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do niej trochę śmietanki, a później rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Śmietanę  wylewamy na spód ciasta, przykrywamy drugą częścią czekoladowego biszkoptu, a następnie odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
  8. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i polewamy wierzch wystudzoną czekoladową polewą i znów odstawiamy do stężenia. Po godzinie dekorujemy odłożoną śmietanką i wiśniami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.