-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić wuzetkę? Klucz do sukcesu tkwi w puszystym jak chmurka biszkopcie. Tym razem się upiecze
Jak zrobić wuzetkę? Klucz do sukcesu tkwi w puszystym jak chmurka biszkopcie. Tym razem się upiecze
Wuzetka to ciasto, które składa się z czekoladowego biszkoptu i warstwy kremu śmietankowego. I choć jest proste w przygotowaniu, to smakuje obłędnie. Jak zrobić wuzetkę, by biszkopt upiekł się, jak należy, a krem był smakowity? Podpowiadamy.
Wuzetka to obłędnie pyszny i przez to bardzo popularny deser. Można znaleźć go niemal w każdej cukierni, a Polacy często go kupują. Ich serca skrada obłędnie pyszny krem i często minimalistyczne, ale jakże piękne dekoracje. Wuzetkę można zrobić jednak samodzielnie w domu - będzie jeszcze smaczniejsza.
Zobacz wideo
Wuzetka - ciastko warszawiaka
Jak zrobić wuzetkę? Lista składników nie jest krótka
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek,
- 200 g cukru,
- 170 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 60 g kakao,
- 100 g masła,
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 120 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g masła.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 120 g cukru pudru,
- 8 g żelatyny,
- 40 ml wody do żelatyny,
- 4 łyżki rumu.
Przepis na wuzetkę z przepiśnika mamy. Sposób przygotowania krok po kroku
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
- Do innej miski wsypujemy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Żółtka dodajemy do białek i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników wraz z rozpuszczonym, ale wystudzonym masłem.
- Blachę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie wlewamy tam masę. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez 35 minut.
- Zagotowujemy śmietankę i dodajemy do niej czekoladę, a następnie masło.
- Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder.
- Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do niej trochę śmietanki, a później rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Śmietanę wylewamy na spód ciasta, przykrywamy drugą częścią czekoladowego biszkoptu, a następnie odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i polewamy wierzch wystudzoną czekoladową polewą i znów odstawiamy do stężenia. Po godzinie dekorujemy odłożoną śmietanką i wiśniami. Smacznego!