Na myśl o domowym pasztecie aż ślinka leci. Nic w tym dziwnego, bo jego smak naprawdę zwala z nóg. Jeśli komuś wydaje się, że jego wykonanie jest trudne to jest w dużym błędzie. Najwięcej zrobi przy nim piekarnik, ty musisz tylko zamieszać.
Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Pasztet najczęściej podaje się do kanapek lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu. Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz zastosować kilka trików. Przede wszystkim nie żałuj ugotowanych jajek ani pieczarek. Aby jednak wypiekł był odpowiednio wilgotny dodaj do niego 2 łyżki majonezu i obfitą ilość kwaśnej śmietany.
REKLAMA
Przepis na pasztet jajeczny z pieczarkami
Składniki
15 jajek,
300 g pieczarek,
średnia cebula,
kostka żółtego sera,
świeży szczypiorek,
pół szklanki bułki tartej,
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
słodka papryka,
ostra papryka,
olej,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
13 jajek włóż do średniego garnka, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie pozostaw do ostudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki dokładnie oczyść z nieczystości, przemyj pod bieżącą wodą, osusz i również zetrzyj na tarce. Ser żółty również zetrzyj lub drobno pokrój.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju. W połowie smażenia dorzuć do niej pieczarki i wymieszaj.
Świeży szczypiorek przemyj i posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce. Na koniec całość dopraw przyprawami i wymieszaj do połączenia.
Tak powstałą mieszankę przenieś do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch wyrównaj szpatułką.
Masę umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez godzinę. Podawaj z ulubionymi dodatkami i pieczywem. Smacznego!