-
Haps
-
Jak przygotować
- Soczysty domowy pasztet na kanapki i do obiadu. Nie żałuj jajek i grzybów, a wyjdzie pierwsza klasa
Soczysty domowy pasztet na kanapki i do obiadu. Nie żałuj jajek i grzybów, a wyjdzie pierwsza klasa
Na myśl o domowym pasztecie aż ślinka leci. Nic w tym dziwnego, bo jego smak naprawdę zwala z nóg. Jeśli komuś wydaje się, że jego wykonanie jest trudne to jest w dużym błędzie. Najwięcej zrobi przy nim piekarnik, ty musisz tylko zamieszać.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Pasztet najczęściej podaje się do kanapek lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu. Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz zastosować kilka trików. Przede wszystkim nie żałuj ugotowanych jajek ani pieczarek. Aby jednak wypiekł był odpowiednio wilgotny dodaj do niego 2 łyżki majonezu i obfitą ilość kwaśnej śmietany.
Przepis na pasztet jajeczny z pieczarkami
Składniki
- 15 jajek,
- 300 g pieczarek,
- średnia cebula,
- kostka żółtego sera,
- świeży szczypiorek,
- pół szklanki bułki tartej,
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- 13 jajek włóż do średniego garnka, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie pozostaw do ostudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pieczarki dokładnie oczyść z nieczystości, przemyj pod bieżącą wodą, osusz i również zetrzyj na tarce. Ser żółty również zetrzyj lub drobno pokrój.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju. W połowie smażenia dorzuć do niej pieczarki i wymieszaj.
- Świeży szczypiorek przemyj i posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce. Na koniec całość dopraw przyprawami i wymieszaj do połączenia.
- Tak powstałą mieszankę przenieś do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch wyrównaj szpatułką.
- Masę umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez godzinę. Podawaj z ulubionymi dodatkami i pieczywem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl