Soczysty domowy pasztet na kanapki i do obiadu. Nie żałuj jajek i grzybów, a wyjdzie pierwsza klasa

Na myśl o domowym pasztecie aż ślinka leci. Nic w tym dziwnego, bo jego smak naprawdę zwala z nóg. Jeśli komuś wydaje się, że jego wykonanie jest trudne to jest w dużym błędzie. Najwięcej zrobi przy nim piekarnik, ty musisz tylko zamieszać.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Pasztet najczęściej podaje się do kanapek lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu.  Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz zastosować kilka trików. Przede wszystkim nie żałuj ugotowanych jajek ani pieczarek. Aby jednak wypiekł był odpowiednio wilgotny dodaj do niego 2 łyżki majonezu i obfitą ilość kwaśnej śmietany.

Przepis na pasztet jajeczny z pieczarkami

Składniki

  • 15 jajek,
  • 300 g pieczarek,
  • średnia cebula,
  • kostka żółtego sera,
  • świeży szczypiorek,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. 13 jajek włóż do średniego garnka, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie pozostaw do ostudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Pieczarki dokładnie oczyść z nieczystości, przemyj pod bieżącą wodą, osusz i również zetrzyj na tarce. Ser żółty również zetrzyj lub drobno pokrój.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju. W połowie smażenia dorzuć do niej pieczarki i wymieszaj.
  4. Świeży szczypiorek przemyj i posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce. Na koniec całość dopraw przyprawami i wymieszaj do połączenia.
  5. Tak powstałą mieszankę przenieś do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch wyrównaj szpatułką.
  6. Masę umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez godzinę. Podawaj z ulubionymi dodatkami i pieczywem. Smacznego! 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.