To konkurencja dla klasycznych kotletów. Trudno uwierzyć, że takie połączenie może być tak dobre

Do ziemniaków i domowej surówki najlepiej pasuje soczysty kotlet. Najczęściej podaje się te zrobione z mięsa mielonego lub schabu. Jednak wiosna rządzi się swoimi prawami, a co za tym idzie, warto zrobić coś nowego i świeżego. Z tym przepisem na pewno odkryjesz nowe smaki, które zostaną z tobą na dłużej.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

W kuchni polskiej wyróżnia się wiele odmian kotletów. Jednak większość osób sięga po te, które są najpopularniejsze. Nic dziwnego, że wybór pada zazwyczaj na kotlety mielone lub schabowe, są one bowiem kojarzone z tradycją i dobrym smakiem. Warto jednak zasmakować czegoś nowego, szczególnie w okresie wiosennym, kiedy świat budzi się na nowo. Dobrą propozycją na ten czas są kotlety zrobione z pietruszki. Zioła nadają świeżości i oryginalności temu daniu. Oprócz pietruszki i przypraw do kotletów dodaje się także ciecierzycę. Jeśli jednak wolisz bardziej mięsną wersję, zamiast niej możesz wrzucić mięso mielone lub posiekanego kurczaka. Pamiętaj jednak, że im więcej pietruszki, tym lepiej. Dzięki temu smak będzie bardziej aromatyczny i charakterystyczny. 

Przepis na kotlety pietruszkowe

Składniki:

  • 3 pęczki świeżej pietruszki,
  • 250 g ciecierzycy z puszki,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia włóż opłukane natki pietruszki oraz obrane ząbki czosnku. Następnie za pomocą blendera zmiksuj to na mniejsze kawałki.
  2. W osobnym naczyniu umieść odsączoną z zalewy ciecierzycę i również zmiel ją blenderem.  Nie powinna powstać papka, kawałki ciecierzycy powinny być wyczuwalne.
  3. Zmiksowane składniki połącz z sobą w jednym naczyniu. Dodaj mąkę, kminek, sól i pieprz.  Całość dokładnie z sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Z powstałego ciasta uformuj kotlety na kształt mielonych. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu zarumienienia. 
  5. Gotowe kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują z ziemniakami, domową surówką lub hummusem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.