Omlet z patelni to przeszłość. Lepiej zrobić go inaczej, a dzięki temu będzie puszysty jak nigdy

Śniadaniowa rozpusta to zawsze dobry pomysł, by lepiej zacząć dzień. Aby niego urozmaicić ten posiłek, użyj tego przepisu. Dzięki niemu omlet będzie odpowiednio wilgotny i puszysty. To zasługa piekarnika.
Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Każdy nowy dzień warto rozpocząć od smacznego i pożywnego śniadania. Najczęściej wybiera się kanapki, płatki z mlekiem lub szybkie tosty. Jednak aby oderwać się od tego standardowego schematu, polecamy wykorzystać ten przepis na omlet. Zagwarantuje dobry posiłek, który zapełni brzuch na dłuższy czas. Aby wyszedł smaczny, miękki i odpowiednio puszysty, warto zastosować jeden prosty myk. Zamiast patelni, na której obsmaża się omlet, wykorzystaj foremkę na ciasta i piekarnik. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się niepotrzebnego tłuszczu, lecz także poznasz nowy smak klasycznego śniadania. Do tego przepisu możesz dodać każdy możliwy dodatek, my proponujemy świeży szpinak, paprykę i pomidorki koktajlowe. Całość dopełniona jest serem feta, jednak klasyczne żółte plastry również będą dobrą alternatywą.

Przepis na pieczony omlet

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 100 g sera feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie jajka wbij do większej miski i wymieszaj z solą i pieprzem.
  2. Formę, w której będziesz piekł omlet, wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie wylej do niej przygotowaną mieszankę jajeczną.
  3. Szpinak, papryki i pomidorki koktajlowe przemyj pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół, papryki pokrój w paski, a szpinak pozostaw bez naruszenia.
  4. Na wierzch jajek ułóż wszystkie warzywa i pokrusz również ser feta. Górę możesz obsypać świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Tak przygotowaną formę włóż do nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: