Takie placki ziemniaczane je Robert Lewandowski. Nie zapomnij o sosie, to element obowiązkowy

To, czym zajadają się gwiazdy od zawsze jest interesującym tematem. Każdy chciałby dowiedzieć się jakie dania obiadowe, śniadania, czy desery można znaleźć na ich stole. Anna Lewandowska uchyla trochę rąbka tajemnicy i zdradza swoje autorskie przepisy. Właśnie tak wraz z rodziną serwuje placki ziemniaczane. Domowy sos to wisienka na torcie tej potrawy.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Anna Lewandowska to osobowość, która inspiruje i motywuje miliony. Jest sportsmenką, a także trenerką personalną, dietetyczką oraz osobowością medialną. Prywatnie mamą i żoną. Prowadzi również blog, na którym można znaleźć przepisy i porady. Jakiś czas temu postanowiła podzielić się recepturą na placki ziemniaczane, które kojarzą się jej z dzieciństwem. Jest to wersja w nowej odsłonie, ponieważ podawane są z sosem pieczarkowym. Zrobiony jest on na bazie mleczka kokosowego. Dodatkowo przyrządzone placki nie mają w sobie ani grama mąki ziemniaczanej, czy pszennej. Anna Lewandowska postanowiła zamienić je na mąkę ryżową.

Przepis na placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej

Składniki na placki

  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • łyżka mąki ryżowej,
  • ząbek czosnku,
  • ¼ cebuli,
  • świeży koperek,
  • świeży szczypiorek,
  • łyżka masła,
  • pieprz czarny.

Składniki na sos

  • ¼ cebuli,
  • ¾ łyżki masła,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła kokosowego,
  • świeży szczypiorek,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania

  1. Aby zrobić placki ziemniaczane z przepisu Anny Lewandowskiej w pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Ziemniaki i cebulę obierz, w razie potrzeby przemyj, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek również wyjmij z łupin i drobno posiekaj, możesz również przecisnąć go przez praskę.
  2. Wszystkie warzywa umieść w większej misce. Ziemniaki dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Do składników wrzuć jajko, mąkę, drobno posiekany koperek i szczypiorek, a także pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Na gorącym tłuszczu, za pomocą łyżki formuj placuszki. Każdy z nich smaż z obu stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż danie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zostanie usunięty nadmiar tłuszczu.
  4. Gdy placki się smażą czas na przygotowanie sosu grzybowego. Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj, umieść na głębokiej patelni i delikatnie podsmaż na rozgrzanym maśle.
  5. Do podsmażonej cebuli wlej mleko kokosowe, wsyp przyprawy i także pokrojone pieczarki. Wymieszaj i duś do momentu, aż sos stanie się gęsty.
  6. Tak przygotowane placki polej przyrządzonym sosem. Wierzch posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: