Rosół z babcinego przepisu okazuje się bez szans przy tej wersji. Potrzebne będą dorodne jaja

Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Musi się znaleźć na każdym prawdziwym polskim stole. Jednak tym razem lepiej go zrobić z tego przepisu. Jeden dodatek zmienia cały smak, a zwyczajny przepis na bulion pójdzie przez niego w zapomnienie. Żadna babcia nie robi go w ten sposób.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Polski rosół jest niezastąpiony i często ratuje życie podczas choroby. Dodatkowo podawanie go na niedzielnym obiedzie stało się stałą tradycją, która w wielu domach jest niezmienna. Jeden klasyczny domowy przepis może się jednak kiedyś znudzić, a poeksperymentowanie z tym daniem może okazać się nie takim głupim pomysłem. Aby nadać nowego smaku tradycyjnej zupie, proponujemy użyć receptury prosto z Gruzji. Tam rosół podaje się całkiem inaczej, a nieoczywistym dodatkiem okazują się jajka. Dodatnie ich wraz z mąką może zszokować nawet szefa kuchni.

Przepis na gruziński bulion czichirtma

Składniki:

  • świeży kurczak lub kura,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • pęczek koperku,
  • pęczek kolendry lub opcjonalnie pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • szczypta szafranu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie zupy zacznij od ugotowania mięsa. Do dużego garnka włóż kurczaka lub kurę, zalej go wodą i gotuj przez około 45 minut wraz z opiekaną nad ogniem cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wyjmij mięso i odcedź bulion ze składników.
  2. 2 chochle wywaru przelej do miski i połącz je z przesianą mąką ziemniaczaną. Powstała masa powinna być gęsta i jednolita. Mieszankę wlej do pozostałej części bulionu i zamieszaj. Całość zagotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  3. W osobnej misce rozbij jajka, dokładnie je roztrzep i wlej cienką strużką do zupy. Pamiętaj, aby cały czas mieszać. Gotuj całość przez następne 5 minut.
  4. W międzyczasie posiekaj kolendrę lub pietruszkę i koperek. Wrzuć je do bulionu, dopraw całość solą, pieprzem i szafranem. Na koniec wlej również łyżeczkę soku z cytryny.
  5. Na sam koniec oddziel mięso z kurczaka od kości i wrzuć do bulionu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA