-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobiłam ciasto z przepisu teściowej i wyszło lepsze niż się spodziewałam. Gotowe w 10 minut, bez piekarnika
Zrobiłam ciasto z przepisu teściowej i wyszło lepsze niż się spodziewałam. Gotowe w 10 minut, bez piekarnika
Ekspresowe desery lubi wiele osób. Nie tylko są smaczne, a także świetnie oszczędzają czas. Przedstawiamy przepis, który warto zapisać w domowym zeszycie. To ciasto robi się w mig, a ze stołu znika jeszcze szybciej.
Zobacz wideo Wuzetka - ciastko warszawiaka
Szybkie desery zdobywają coraz to większą popularność. Wszystko za sprawą tego, że czasu na długie przygotowywanie jest coraz mniej. Przykładem ciasta, które robi się prawie samo jest jogurtowiec. Przepis dostałam od teściowej, która robi go zawsze, gdy za oknem pojawia się pierwsze wiosenne słońce. Smakiem może zdominować nawet sernik na zimno.
Przepis na jogurtowiec
Składniki
- 800 ml jogurtu naturalnego,
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku,
- pół szklanki śmietany 18%,
- 80 ml wody,
- szklanka drobnego cukru lub cukru pudru,
- 5 kolorowych galaretek,
- wrzątek do rozpuszczenia galaretek,
- opcjonalnie herbatniki do wyłożenia spodu.
Sposób przygotowania
- Galaretki przesyp do osobnych misek i rozpuść je we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstaw je do przestudzenia i całkowitego stężenia. Najlepiej będzie jeśli już chłodne galaretki włożysz do lodówki na całą noc.
- Blachę lub tortownicę wyłóż dokładnie folią aluminiową. Opcjonalnie na spodzie możesz ułożyć herbatniki. Wcześniej przygotowane galaretki wyjmij z lodówki i podziel je na nieregularne kawałki.
- Do miseczki wlej wodę i wsyp do niej żelatynę, zamieszaj i odstaw.
- Do rondelka przelej śmietanę i podgrzej ją na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepła zdejmij ją z palnika, dolej do niej żelatynę i zamieszaj.
- Do kolejnego wysokiego naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj do niego cukier i zmiksuj na średnich obrotach. Do powstałej mieszanki, którą cały czas mieszasz dolej żelatynę wymieszaną ze śmietaną.
- Masą jogurtową zalej galaretki znajdujące się w blaszce. Całość dokładnie zamieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie masa powinna stężeć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl