Przepis na devolay jak z wesela. Chrupiąca panierka to tylko początek zabawy. Zapewniamy: rozwodu z tego nie będzie!

Przepis na devolay, czy raczej de volaille to jeden z najpopularniejszych punktów w weselnym menu. Trudno się zresztą dziwić, chrupiąca panierka, która skrywa miękkie mięso i maślaną wkładkę, robi furorę. Jak przygotować to danie we własnej kuchni?
Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

De volaille, "dewolaj" czy devolay - przepis na to danie jest na szczęście nieco mniej skomplikowany niż sama pisownia. Wystarczy wykorzystać patent, z którego chętnie korzystają kucharki z domów weselnych. Kto jak kto, ale one na "dewolajach" znają się jak nikt inny!

Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl

Devolay - przepis na weselną klasykę. Wykorzystaj trik z mięsem

Stworzenie zgrabnego mięsnego zawijasa z masłem lub serem w środku, będzie znacznie prostsze, gdy... zmielimy mięso. Dzięki temu w środku de volaille bez problemu umieścimy pożądaną wkładkę.

Składniki: 

  • 200 g filetu z piersi kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka pszenna,
  • posiekany koperek,
  • olej do smażenia.

Tak przygotujesz mięsne roladki. Przygotuj się na dokładkę

Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod wodą i osuszamy. Mielimy mięso w maszynce, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodne masło kroimy w niewielkie paski. Siekamy także koperek. 

W osobnej misce roztrzepujemy jajka, możemy je nieco doprawić, a dwóch osobnych talerzykach wysypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Teraz nabieramy porcje mięsa i lekko je rozpłaszczamy. Na środku kładziemy kawałek masła (lub sera) i koperek. Całość zawijamy i formujemy z mięsa nieco wydłużonego kotleta. 

Następnie obtaczamy mięso w mące, później w rozmąconych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami mięsa, które następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu kotlety warto także odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przykładając do nich papierowy ręcznik.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.