De volaille, "dewolaj" czy devolay - przepis na to danie jest na szczęście nieco mniej skomplikowany niż sama pisownia. Wystarczy wykorzystać patent, z którego chętnie korzystają kucharki z domów weselnych. Kto jak kto, ale one na "dewolajach" znają się jak nikt inny!
Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Stworzenie zgrabnego mięsnego zawijasa z masłem lub serem w środku, będzie znacznie prostsze, gdy... zmielimy mięso. Dzięki temu w środku de volaille bez problemu umieścimy pożądaną wkładkę.
Składniki:
Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod wodą i osuszamy. Mielimy mięso w maszynce, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodne masło kroimy w niewielkie paski. Siekamy także koperek.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka, możemy je nieco doprawić, a dwóch osobnych talerzykach wysypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Teraz nabieramy porcje mięsa i lekko je rozpłaszczamy. Na środku kładziemy kawałek masła (lub sera) i koperek. Całość zawijamy i formujemy z mięsa nieco wydłużonego kotleta.
Następnie obtaczamy mięso w mące, później w rozmąconych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami mięsa, które następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu kotlety warto także odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przykładając do nich papierowy ręcznik.