Zrobiłam znajomym ten makaron z jedenastu składników. Jedli, płakali i błagali o przepis

Chińczycy uważają, że podczas nowego roku trzeba koniecznie zjeść solidną porcję makaronu i to jak najdłuższego, żeby zapewnić sobie długie i dostatnie życie. Cóż, makaron jest uwielbiany nie tylko w Państwie Środka, a ja jakiś czas temu postanowiłam zrobić makaron po chińsku. Wyszedł tak pyszny, że pięciu osobom musiałam dyktować przepis, chociaż połączenie składników może być zaskakujące.

Więcej przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak to ktoś kiedyś trafnie stwierdził - kluski to dowód na to, że życie jest piękne. Nie pamiętam już, kto był autorem tych słów, ale z całą pewnością miał rację. Różne przepisy na dania z makaronem testuję od wielu lat, ale ostatnio postanowiłam zainspirować się przepisem na makaron po chińsku, który podpatrzyłam na stronie foodandwine.com. Przygotowałam ten makaron z sosem sojowym i masłem orzechowym na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Następnego dnia musiałam znów go zrobić - przyszli specjalnie na niego. 

Ten makaron ma zapewnić długie życie

Składniki:

  • makaron (może być spaghetti, ryżowy lub udon).

Sos:

  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2/3 szklanki wody,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1/3 szklanki sosu sojowego,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • pół łyżeczki nasion kopru,
  • gwiazdka anyżu,
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka octu ryżowego (może być też jabłkowy),
  • zmiażdżony ząbek czosnku,
  • posiekana dymka lub szczypiorek.

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente, w przypadku ryżowego zalej go wrzątkiem i odczekaj kilka minut.
  2. Do rondelka wlej niepełną szklankę wody. Dodaj drobno posiekany imbir, zgnieciony czosnek, koper, anyż, masło orzechowe, ocet i olej, a także sos sojowy i cynamon. 
  3. Zagotuj całość na wolnym ogniu i gotuj przez ok. 20 minut, by sos się zredukował. Następnie wyjmij anyż i całość zmiksuj - sos jednak nie powinien być zbyt gęsty. 
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub dymką. 

Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak makaronu, możesz dodać do niego suszone lub świeże płatki papryczki chili. Do dekoracji warto również użyć nasion sezamu. Oczywiście do takiego makaronu możesz dodać ulubione mięso lub krewetki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.