• Link został skopiowany

Kochasz frytki? Po zjedzeniu tego przysmaku na pewno o nich zapomnisz. To dzięki chrupiącej skórce

Nie ma na świecie osoby, która nie wie czym są frytki. Tym popularnym przysmakiem zajadają się wszyscy, a dodatków, z jakimi jest podawany trudno zliczyć. My jednak przedstawiamy coś, co może konkurować z tym smakołykiem. Chrupiąca skórka i aromatyczne wnętrze może urzec niejedną osobę.
Kulki ziemniaczane
Fot. Shutterstock, from my point of view
Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Ziemniaki to produkt, z którego można zrobić wiele smacznych potraw. Pyzy, placki, kopytka, purée czy kotlety to jedynie kilka przykładów. Wszystko to wykonane jest na bazie tego warzywa, a dzięki temu każde danie jest wyśmienite. Z kartofli można również zrobić frytki, które swoją popularność zyskały dzięki restauracjom typu fast food. To tam codziennie podaje się ich znaczące ilości, a niektórzy kierują się do nich tylko po nie. Okazuje się, że frytki nie są jedyną propozycją, która można być smaczna w podobnym wydaniu. Ich konkurencją stają się duffiny, które formowane w kulki są smażone na gorącym oleju. Ich smak jest nie do podrobienia dzięki chrupiącej skórce. Zrób je raz, a już nigdy nie zjesz frytek.

Przepis na duffiny ziemniaczane

Składniki

  • 700 g ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki, umieść je w garnku. Następnie zalej wodą i ustaw na średnim ogniu i zagotuj do miękkości. Na koniec odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, przeciśnij je przez praskę i dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbij również jajka i wsyp wszystkie przyprawy. Całość dokładnie zamieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do garnka wlej sporą ilość oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Następnie z masy ziemniaczanej formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  4. Tak wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  5. Przyrządzone duffiny podawaj z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: