Nie ma na świecie osoby, która nie wie czym są frytki. Tym popularnym przysmakiem zajadają się wszyscy, a dodatków, z jakimi jest podawany trudno zliczyć. My jednak przedstawiamy coś, co może konkurować z tym smakołykiem. Chrupiąca skórka i aromatyczne wnętrze może urzec niejedną osobę.
Fot. Shutterstock, from my point of view
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]
Ziemniaki to produkt, z którego można zrobić wiele smacznych potraw. Pyzy, placki, kopytka, purée czy kotlety to jedynie kilka przykładów. Wszystko to wykonane jest na bazie tego warzywa, a dzięki temu każde danie jest wyśmienite. Z kartofli można również zrobić frytki, które swoją popularność zyskały dzięki restauracjom typu fast food. To tam codziennie podaje się ich znaczące ilości, a niektórzy kierują się do nich tylko po nie. Okazuje się, że frytki nie są jedyną propozycją, która można być smaczna w podobnym wydaniu. Ich konkurencją stają się duffiny, które formowane w kulki są smażone na gorącym oleju. Ich smak jest nie do podrobienia dzięki chrupiącej skórce. Zrób je raz, a już nigdy nie zjesz frytek.
REKLAMA
Przepis na duffiny ziemniaczane
Składniki
700 g ziemniaków,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 jajka,
olej do smażenia,
pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki, umieść je w garnku. Następnie zalej wodą i ustaw na średnim ogniu i zagotuj do miękkości. Na koniec odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, przeciśnij je przez praskę i dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbij również jajka i wsyp wszystkie przyprawy. Całość dokładnie zamieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Do garnka wlej sporą ilość oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Następnie z masy ziemniaczanej formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor.
Tak wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Przyrządzone duffiny podawaj z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu.