Jak zrobić lody truskawkowe? Będą przepyszne, bajecznie kremowe i to bez żółtka

Wszyscy kochamy lody. Wszyscy na pewno też kochamy truskawki, a czy istnieje lepsze połączenie niż lody i truskawki? Dziś podpowiemy wam, jak zrobić lody truskawkowe, które są milion razy lepsze niż nawet z najlepszej lodziarni. Co jest ważne? Czas i brak żółtka.

Więcej przepisów na desery z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie ma nic lepszego w czerwcowe popołudnie niż kremowe, aksamitne domowe lody truskawkowe. Jeśli nie masz specjalnej maszyny do lodów - nic nie szkodzi, zrobisz je z łatwością jedynie przy użyciu miksera. Jednak żeby cieszyć się chłodzącym deserem, musisz poczekać - gotowe będą dopiero następnego dnia. 

Jak zrobić lody truskawkowe? Przepis lepszy niż z najlepszej lodziarni

Składniki:

  • ok. 400-500 g truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • do smaku cukier lub np. ksylitol 

Sposób wykonania:

  1. Zarówno śmietanka jak mascarpone muszą być porządnie schłodzone. Truskawki umyj, oderwij szypułki i za pomocą blendera lub miksera zrób z nich papkę. Dodaj do smaku cukier lub inne słodzidło - trzy, cztery łyżki powinny wystarczyć, chyba że truskawki są wyjątkowo słodkie. Mus z truskawek włóż do lodówki. 
  2. Zimną śmietankę wlej do miski i miksując na wysokich obrotach, ubij ją na puch, dodając stopniowo serek mascarpone. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, dodaj schłodzony mus truskawkowy i miksuj jeszcze przez chwilę. 
  3. Masę na lody przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Po tym czasie wyjmij ją i ponownie zmiksuj przez chwilę tak, by nie wytrąciły się kryształki lodu. Lody ponownie włóż do zamrażalnika i po 2 godzinach powtórz miksowanie. 
  4. Lody powinny być gotowe po upływie ok. 12 godzin. Po tym czasie powinny stwardnieć. Przed podaniem jednak warto wyjąć je na kilkanaście minut, by łatwiej było je nakładać. 

Wskazówka: W ten sam sposób możesz przygotować lody o innym smaku, jak na przykład lody bananowe, jagodowe, czy o smaku czekoladowym. W tym przypadku do ubitej śmietanki z mascarpone dodaj łyżkę gorzkiego kakao. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.