Więcej przepisów na desery z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nie ma nic lepszego w czerwcowe popołudnie niż kremowe, aksamitne domowe lody truskawkowe. Jeśli nie masz specjalnej maszyny do lodów - nic nie szkodzi, zrobisz je z łatwością jedynie przy użyciu miksera. Jednak żeby cieszyć się chłodzącym deserem, musisz poczekać - gotowe będą dopiero następnego dnia.
Jak zrobić lody truskawkowe? Przepis lepszy niż z najlepszej lodziarni
Składniki:
- ok. 400-500 g truskawek
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- do smaku cukier lub np. ksylitol
Sposób wykonania:
- Zarówno śmietanka jak mascarpone muszą być porządnie schłodzone. Truskawki umyj, oderwij szypułki i za pomocą blendera lub miksera zrób z nich papkę. Dodaj do smaku cukier lub inne słodzidło - trzy, cztery łyżki powinny wystarczyć, chyba że truskawki są wyjątkowo słodkie. Mus z truskawek włóż do lodówki.
- Zimną śmietankę wlej do miski i miksując na wysokich obrotach, ubij ją na puch, dodając stopniowo serek mascarpone. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, dodaj schłodzony mus truskawkowy i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Masę na lody przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Po tym czasie wyjmij ją i ponownie zmiksuj przez chwilę tak, by nie wytrąciły się kryształki lodu. Lody ponownie włóż do zamrażalnika i po 2 godzinach powtórz miksowanie.
- Lody powinny być gotowe po upływie ok. 12 godzin. Po tym czasie powinny stwardnieć. Przed podaniem jednak warto wyjąć je na kilkanaście minut, by łatwiej było je nakładać.
Wskazówka: W ten sam sposób możesz przygotować lody o innym smaku, jak na przykład lody bananowe, jagodowe, czy o smaku czekoladowym. W tym przypadku do ubitej śmietanki z mascarpone dodaj łyżkę gorzkiego kakao.