-
Haps
-
Jak przygotować
- Cukinii w takiej wersji nie robi prawie nikt. Jest tak dobra, że robię ją nawet 3 razy w tygodniu
Cukinii w takiej wersji nie robi prawie nikt. Jest tak dobra, że robię ją nawet 3 razy w tygodniu
Sposobów na wykorzystanie cukinii jest wiele, jednak mało który bardziej się wyróżnia. My proponujemy przepis na danie, które oczaruje nawet najlepszego kucharza. Aby wyszło pyszne, należy dodać drobno posiekanego kurczaka, obfitą ilość przypraw i wymieszać.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Cukinia to warzywo, które można podawać na różne sposoby. Dań z jej wykorzystaniem jest naprawdę wiele, a każda wersja jest smaczna i jedyna w swoim rodzaju. Dziś jednak chcemy przedstawić danie, które wyróżnia się na tle innych. Aby ta potrawa wyszła, do podanego warzywa należy dodać drobno posiekane kawałki piersi z kurczaka. Dzięki temu jej smak się zmieni, a struktura będzie bardziej zwarta. Gotową masę smaży się na gorącym oleju i podaje z surówką, ziemniakami lub domowym sosem. Do takiej wersji świetnie pasuje sos koperkowy lub kleks śmietany.
Przepis na siekańce z cukinią
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka,
- duża cukinia,
- pęczek świeżego koperku,
- 2 jajka,
- kostka sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść ją w misce, posól i odstaw na bok.
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój w bardzo malutką kostkę. Koperek również posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
- Cukinię odcedź z nadmiaru wody, dodaj do niej koperek i mięso. Wrzuć również starty ser, wbij jajka i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Całość dopraw obfitą ilością pieprzu i soli i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu formuj zgrabne kotleciki, które wykładaj za pomocą łyżki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Siekańce podawaj do obiadu wraz z sałatką i ziemniakami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl