Zobacz wideo
Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Cukinia to warzywo, które można podawać na różne sposoby. Dań z jej wykorzystaniem jest naprawdę wiele, a każda wersja jest smaczna i jedyna w swoim rodzaju. Dziś jednak chcemy przedstawić danie, które wyróżnia się na tle innych. Aby ta potrawa wyszła, do podanego warzywa należy dodać drobno posiekane kawałki piersi z kurczaka. Dzięki temu jej smak się zmieni, a struktura będzie bardziej zwarta. Gotową masę smaży się na gorącym oleju i podaje z surówką, ziemniakami lub domowym sosem. Do takiej wersji świetnie pasuje sos koperkowy lub kleks śmietany.
Przepis na siekańce z cukinią
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka,
- duża cukinia,
- pęczek świeżego koperku,
- 2 jajka,
- kostka sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść ją w misce, posól i odstaw na bok.
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój w bardzo malutką kostkę. Koperek również posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
- Cukinię odcedź z nadmiaru wody, dodaj do niej koperek i mięso. Wrzuć również starty ser, wbij jajka i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Całość dopraw obfitą ilością pieprzu i soli i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu formuj zgrabne kotleciki, które wykładaj za pomocą łyżki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Siekańce podawaj do obiadu wraz z sałatką i ziemniakami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl