Lasy Państwowe zdradziły przepis na naturalny syrop. "Kto nie zdążył z pędami, na tego czekają szyszki"

Domowe medykamenty są niezastąpione przy przeziębieniu czy infekcji górnych dróg oddechowych. Wówczas warto mieć w zanadrzu syrop z szyszek sosny, który ma wiele cennych właściwości. Warto się jednak pospieszyć ze zbiorami i zastosować sprawdzony przepis, który wychwalają Lasy Państwowe!

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak się okazuje, dla spóźnialskich jest jeszcze nadzieja! Pomimo iż okazja na zbiór pędów sosny już minęła, nadal można postawić na młode szyszki, które są równie sprawdzonym składnikiem domowego syropu. Przepis Lasów Państwowych zachwyca prostotą, skutecznością no i oczywiście... smakiem!

Syrop z szyszek sosny - niezawodny sposób na przeziębienie 

W maju mieliśmy okazje mierzyć się z pyleniem sosny - wówczas osad z rośliny pokrywał samochody i ulice, ale i można było dokonać szczególnych zbiorów. Pędy sosny są bowiem składnikiem jednego z bardziej cenionych w domowej apteczce syropów. Nie ma jednak nic straconego - w czerwcu zapominalscy i nie tylko mogą skusić się na zbiory szyszek z sosny. Niepozorny składnik jest cenny, zdrowy i wykazuje wyjątkowe działanie, doceniane szczególnie podczas drobnych infekcji i przeziębienia. 

Syrop z szyszek sosny to naturalna mikstura, którą warto mieć pod ręką, szczególnie jesienią Wykazuje właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne, a za sprawą sporych ilości witaminy C pozytywnie wpływa na odporność i przy okazji wzmacnia organizm. Lasy Państwowe postanowiły podzielić się z fanami sprawdzonym przepisem na domowej roboty syrop. Jak możemy przeczytać w poście na Facebooku

Tak przyrządzony syrop można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Zalecany przy przeziębieniu i kłopotach z gardłem. Może stanowić również bazę do sosnowej nalewki lub być dodawany do herbaty. Kto robi, kto stosuje, kto lubi?
Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Przepis na syrop z szyszek sosny według Lasów Państwowych 

  • Warto wspomnieć, że podczas zbierania szyszek czy pędów, już samo wdychanie powietrza w sosnowym borze ma na nas pozytywny wpływ. Jeśli jednak to syrop jest naszym celem, należy zebrać odpowiednie okazy szyszek - powinny być niewielkie i zielone. 
  • Najmłodsze, jeszcze zielone szyszki trzeba dokładnie opłukać i wyczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń. Przyda się tutaj szczoteczka z delikatnym, miękkim włosiem. Następnie należy je pokroić na połówki lub plastry i przełożyć do szklanych słoików.
  • Kolejnym krokiem jest zasypanie ich cukrem w proporcji 1:1. Oznacza to, że na przykładowy 1 kg szyszek dodajemy taką samą miarę cukru.  Lasy Państwowe dodają, że całość należy też dobrze ugnieść i dokładnie wymieszać. 
  • Taka mieszanka powinna leżakować w nasłonecznionym miejscu, przez tydzień. Warto dodać, że konieczne będzie także codzienne wstrząsanie słoja, by cukier się ładnie rozpuścił. 
  • Gdy po słodkich kryształkach nie będzie już śladu, należy zlać syrop do słoików - kluczowe jest tutaj przelewanie przez pieluchę. 
  • Na koniec wystarczy zadbać o właściwe przechowywanie. Jest to bezpieczne nawet przez kilka miesięcy. Syrop z szyszek sosny zalecany przy przeziębieniu i kłopotach z gardłem. Może stanowić również bazę do sosnowej nalewki lub być dodawany do herbaty. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA