Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Tomasz Strzelczyk znany jest z dzielenia się innowacyjnymi i smacznymi trikami na znane już nam przepisy. Jakiś czas temu postanowił pokazać, jak przygotowuje najprostsze ogórki, które gotowe są nawet tego samego dnia. Do zrobienia ich nie potrzebował zalewy, lecz foliowych woreczków i paru przypraw. Całość dokładnie wymieszał, włożył do lodówki, a po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu miał ogórki, od których trudno się oderwać. Jak sam powiedział, gdy zrobi się je rano, efektem można cieszyć się nawet już wieczorem.
Przepis na Ogórki małosolne na sucho Tomasza Strzelczyka
Składniki
- 1,5 kg ogórków,
- sól kamienna do przetworów,
- pęczek świeżego kopru,
- 2 główka czosnku,
- szczypta soli,
- pieprz,
- płatki chili,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania
- Ogórki dokładnie przemyj i odetnij końcówki. Podziel je na trzy równe części i umieść w woreczkach.
- Następnie do każdego woreczka wsyp po jednej kopiastej łyżce soli do przetworów. Dodaj również po szczypcie płatków chili.
- Pęczek kopru również przemyj i osusz. Kolejnym krokiem jest posiekanie go na drobno. Wrzuć go do woreczków rozdzielając na równe części.
- Czosnek obierz z łupin i posiekaj na większe kawałki. Również wrzuć go do woreczków. Dodaj także kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz według uznania.
- Każdy woreczek dokładnie zawiń i zawiąż, pamiętaj jednak aby nie wypuszczać z nich powietrza. Następnie energicznie potrząsaj, by wszystkie składniki mogły się z sobą wymieszać.
- Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki najlepiej na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszaj ich zawartość.
- Po kilku godzinach ogórki powinny puścić soki, a także staną się miękkie. W tym momencie można otworzyć woreczki i się nimi zajadać.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl