• Link został skopiowany

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? Sprawdź, zanim wydasz krocie a połowa wyląduje w koszu

Kiedy czekasz z utęsknieniem na ulubione owoce, to na samą myśl, że połowa z nich będzie robaczywa, odechciewa się zakupów. Jest jednak kilka trików, dzięki którym w prosty sposób rozpoznasz czy czereśnie są robaczywe, zanim wydasz majątek za pół kilograma.
Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? Sprawdź, zanim wydasz krocie a połowa wyląduje w koszu
Fot. iStock/PirahaPhotos
Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Ceny czereśni już od maja wzbudzają dużo emocji. Wiosną za kilogram trzeba było zapłacić nawet 100 złotych. Dziś cena spadła, ale nadal owoce są dość drogie. Dlatego kiedy decydujesz się na zakup, sprawdź co zrobić, aby nie wydać pieniędzy na darmo.

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? Kilka prostych trików

Czereśnie to wyjątkowo smaczne owoce, zwłaszcza kiedy na bazarkach lub w sklepach trafisz na bardzo dojrzałe, a wręcz bordowe kiście. Jednak często zdarza się, że tak kuszący produkt nie nadaje się do jedzenia. A wszystko za sprawą robaków, które kryją się w środku. Pamiętam, że jako małe dziecko nie zwracałam na to uwagi i wcinałam czereśnie prosto z drzewa. Dziś na samą myśl o pełzającym robaczku sprawia, że wolę je przełupać i sprawdzić, zanim zjem. Poza tym jest kilka sposobów, dzięki którym możesz poznać, że czereśnie są robaczywe. W ten sposób wybierzesz tylko pyszne i zdrowe owoce.

Sposób numer jeden - zwróć uwagę na wgłębienia i dziurki. W końcu robak musi się dostać do czereśni w jakiś sposób, dlatego wszelkie nierówności powinny wzbudzić czujność.

Sposób numer dwa - zbyt miękki owoc może oznaczać, że wewnątrz robak czuje się całkiem dobrze i jest tam od dłuższego czasu. Wówczas owoc traci swoją jędrność, ponieważ jest nieustannie podskubywany od środka.

Sposób numer trzy - unikaj odbarwień. Zdrowy owoc ma równomierny kolor. Oczywiście wiadomo, że czasem z jednej strony może być nieco bardziej dojrzały, ale jeśli tylko znajdziesz brązowe przebarwienia to wiedz, że wewnątrz zapewne mieszka robak.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dlaczego czereśnie są popękane?

Kiedy wybierasz owoce i wiesz już jak unikać tych robaczywych, często możesz spotkać popękane czereśnie. Niektórzy myślą, że za przyczyną stoją robaki i nie kupują gorzej wyglądających owoców. Prawda jest jednak zgoła odmienna, główną przyczyną pękających czereśni jest zbyt dużo wody podczas dojrzewania owoców. 

Najczęściej tego typu zjawisko pojawia się kiedy podczas owocowania często padał deszcz. Nie tracą one jednak pysznego smaku, a obawa przed tym, że mieszka w nich robak jest niesłuszna. Spokojnie możesz zjeść owoce, jeśli nie ma w nich dziur lub przebarwień.

Więcej o: