Rewelacyjny przepis na ciasto z truskawkami. Wystarczy sześć składników i smak lata gotowy

Sezonowe owoce smakują o tej porze roku najlepiej, dlatego warto je dodać do wypieków i deserów. Przepis na ciasto z truskawkami będzie zatem niezawodny! Prosty, babciny placek smakuje obłędnie, a jest szybki w przygotowaniu, w składzie znajdziemy jedynie sześć produktów, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Warto jeść sezonowo - wówczas możemy liczyć nie tylko na najwyższą jakość produktów, ale też na niską cenę i najważniejsze, czyli rewelacyjny, niezastąpiony smak. Tak właśnie jest i z truskawkami - polskie owoce są najlepsze, dlatego warto dodawać je do ciast, deserów, soków, no i oczywiście do babcinych wypieków!

Przepis na ciasto z truskawkami - szybkie, smaczne i tanie

Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, a szczególnie te przygotowane według babcinej receptury. Idealny smak wymaga niestety, często poświęcenia, skompletowania drogiego składu, czy kilku godzin spędzonych w kuchni. Jeśli jednak naszła cię ochota na letnią słodycz, to postaw na ekspresowe i wyjątkowe ciasto z truskawkami. Wystarczy zaledwie sześć składników, by stworzyć to cukiernicze dzieło sztuki! Co najważniejsze, jest proste jak bułka z masłem, a poradzi sobie z nim nawet największy nowicjusz. 

Truskawkowy ideał to oczywiście soczyste, słodkie owoce z polskich upraw. To jednak nie wszystko - bazą ciasta są w tym przypadku jaja, masło i mąka. Warto skusić się także na szczyptę proszku do pieczenia. Składniki wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności, zadbać o kremową, gęstą masę i przelać do formy! Reszta dosłownie robi się sama. 

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Ciasto truskawkowe z babcinego przepiśnika - słodka, letnia klasyka 

Składniki: 

  • 320 g mąki tortowej, 
  • 170 g cukru,
  • kostka prawdziwego masła,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 800 g truskawek. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. 
  2. Owoce dokładnie umyj, pozbaw szypułek i pokrój na połówki, lub ćwiartki. 
  3. Do dużej miski przesyp cukier, wbij jaja i ubijaj masę na wysokich obrotach - powinna być jasna i gęsta. 
  4. Masło rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Tłuszcz ostudź, a następnie wlewaj cienką stróżką do masy, cały czas ubijając. 
  5. Wskazówka - masło można zastąpić taką samą ilością oleju lub oleju kokosowego. 
  6. Na konic dodawaj mąkę, również miksując masę na niskich obrotach. 
  7. Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na koniec wierzch ciasta ozdób kawałkami truskawek. 
  8. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut i gotowe! 
  9. Na koniec dodaj cukier puder, a placek będzie jeszcze smaczniejszy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA