Jak się pozbyć moli spożywczych? Szkodniki nienawidzą jednej przyprawy, podobnie jak wonnej mikstury

Kuchenne szafki skrywają wiele dóbr - poza smakołykami różnej maści i przetworami znajdziemy tam też kilogramy produktów sypkich. Niestety niewłaściwe przechowywanie może mieć opłakane skutki. Mowa tu o molach spożywczych, które chętnie rozgaszczają się w kuchniach, dewastując nasze zapasy. Jak się zatem ich pozbyć? Okazuje się, że wystarczą tanie środki i przyprawy!

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szkodniki w domu to prawdziwa zmora, niestety często nie mamy wpływu na ich wyprowadzkę. W kuchennych szafkach są to najczęściej mole, które bardzo szybko tworzą całe kolonie i dewastują przy tym zapasy mąki, ryżu, cukru, kasz i innych sypkich produktów. Rad jest wiele, jednak trzeba działać, Najlepiej podzielić pracę na kilka etapów - wówczas efekty będą szybkie, a problem szybko zniknie. 

Mole zaatakowały kuchnie? Te domowe sposoby szybko je pokonają

Czego nienawidzą mole spożywcze? Lista środków odstraszających kuchenne szkodniki jest długa, jednak warto zacząć od tych naturalnych. Tanie i skuteczne produkty znajdziemy z pewnością wśród domowych zapasów, a są to m.in. przyprawy, szklane, szczelnie zamykane naczynia, olejki eteryczne lub skórka cytrusów. Na początek warto jednak gruntownie przejrzeć i wyczyścić kuchenne szafki.

Zidentyfikowanie moli jest proste. Jeśli po otworzeniu opakowania np. mąki zaobserwujesz latające, małe owady to jest już to 100-procentowa pewność. Czasami nie jest jednak tak łatwo - mogą skrywać się w zakamarkach, składać jaja, przez co w żywności pojawią się larwy, no i wisienka na torcie, czyli charakterystyczne pajęczyny. Wówczas trzeba działać i to szybko! 

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Zapomnij o molach w kuchni! Stosując te kroki szybko się wyniosą 

Zanim sięgnie się po jeden z preparatów do walki z molami spożywczymi, należy w pierwszej kolejności wyrzucić wszystkie skażone jajami produkty. Przegląd pozostałych jest konieczny, jeśli jednak jest ryzyko, że w otwartym opakowaniu samica złożyła jaja - lepiej się go pozbyć, bo w przeciwnym razie problem szybko wróci. 

Następny etap polega na myciu szafek. Warto w tym obu wykorzystać wodę z szarym mydłem, a następnie roztwór z octem. Później warto przesypać produkty do szklanych lub plastikowych opakować szczelnie zamykanych. Warto dodać także do produktów liść laurowy. To świetnie odstrasza szkodniki i zniechęca je do ataku. Dodatkowo mole jak ognia unikają również ziela angielskiego, goździków, jałowca i kminku. Te przyprawy są jednak bardziej aromatyczne niż liście laurowe, dlatego tych lepiej nie wkładać bezpośrednio do suchych produktów, które chcemy ochronić przed molami spożywczymi.

Olejki eteryczne to kolejna metoda. Wystarczy, że nasączymy np. zapachem waniliowym lub lawendowym waciki i rozłożymy je w rogach szafek. Warto spryskać szafki i szuflady po umyciu hydrolatem lawendowym, lub rozsypać suszoną lawendę z ogródka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.