Sorbety owocowe to nieco zdrowsze i lżejsze odpowiedniki klasycznych lodów. Do ich przygotowania potrzebne będą owoce (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone), sok z cytryny oraz coś do posłodzenia. Może to być oczywiście cukier, ale wtedy trzeba liczyć się z tym, że nie będzie to deser aż tak niskokaloryczny. Czym zastąpić cukier? Można sięgnąć np. po miód, ale z powodzeniem można zrobić sorbet również bez dodatków słodzących. Niektórzy, gdy robią sorbet truskawkowy, dodają do niego również banan. To też jest smaczna opcja! Zobaczcie nasze propozycje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i dokładnie usuwamy szypułki. Można posłużyć się metodą z wbijaniem od dołu owocu słomki i przebiciem truskawki na wylot, dzięki czemu mamy pewność, że usuniemy całość i nic nas później w sorbecie nie zaskoczy.
Sok z cytryny wyciskamy do miseczki. Usuwamy pestki. Do blendera wsypujemy truskawki, cukier i wlewamy sok cytrynowy. Dokładnie blendujemy wszystkie składniki. Masa powinna być gładka. Przekładamy ją do pojemników, w którym będziemy mrozić sorbet, i wkładamy do zamrażarki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie mieszamy ją i znów mrozimy. Robimy tak do momentu, aż sorbet stężeje i równomiernie się zamrozi.
A oto druga propozycja na sorbet truskawkowy. Przepis zawiera jeszcze jeden owoc, ale za to nie ma dodatku cukru i innych słodzików. Składa się zatem z zaledwie dwóch produktów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Postępujemy tak jak w poprzednim przepisie, czyli zaczynamy od dokładnego umycia truskawek i pozbycia się szypułek. Banany obieramy i kroimy w plasterki. W blenderze najpierw miksujemy truskawki. Powstały w ten sposób płyn powinien mieć gładką konsystencję. Potem dodajemy pokrojone banany i blendujemy razem wszystkie owoce. Sorbet można dosłodzić, jeśli ktoś chce, lub zostawić bez dodatku cukru i innych substancji słodzących.
Masę przelewamy do pojemników, w których będziemy mrozić sorbet truskawkowy. Przepis dalej wygląda podobnie: mrozimy przez około 1-2 godziny, potem mieszamy szpatułką i dalej mrozimy. Powtarzamy czynność kilka razy w podobnych odstępach czasu.
Sorbet truskawkowy można podawać z dodatkami i dekoracjami. Dobrze będą pasować do niego listki świeżej mięty. Sorbet podany w naczyniu można posypać też świeżymi owocami - kawałkami truskawek, malinami, borówkami czy jeżynami. Deser będzie również dobrze smakował, gdy posypiemy go startą gorzką czekoladą.