Ten deser jest najlepszy na upalnie dni. Zrobisz go bez problemu i zjesz bez wyrzutów sumienia

Gdy na dworze jest cieplutko i przyjemnie, chętnie sięgamy po lody. Najlepiej bowiem smakują latem. Klasyki na bazie mleka i śmietanki nie do wszystkich jednak przemawiają. Istnieje jednak zdrowsza opcja, a na dodatek bardziej orzeźwiająca - sorbety! My proponujemy sorbet truskawkowy - przepis jest tak łatwy, że aż uśmiechniesz się pod nosem.

Sorbety owocowe to nieco zdrowsze i lżejsze odpowiedniki klasycznych lodów. Do ich przygotowania potrzebne będą owoce (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone), sok z cytryny oraz coś do posłodzenia. Może to być oczywiście cukier, ale wtedy trzeba liczyć się z tym, że nie będzie to deser aż tak niskokaloryczny. Czym zastąpić cukier? Można sięgnąć np. po miód, ale z powodzeniem można zrobić sorbet również bez dodatków słodzących. Niektórzy, gdy robią sorbet truskawkowy, dodają do niego również banan. To też jest smaczna opcja! Zobaczcie nasze propozycje.

Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe

Sorbet truskawkowy. Przepis z cukrem

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 100 g cukru,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i dokładnie usuwamy szypułki. Można posłużyć się metodą z wbijaniem od dołu owocu słomki i przebiciem truskawki na wylot, dzięki czemu mamy pewność, że usuniemy całość i nic nas później w sorbecie nie zaskoczy.

Sok z cytryny wyciskamy do miseczki. Usuwamy pestki. Do blendera wsypujemy truskawki, cukier i wlewamy sok cytrynowy. Dokładnie blendujemy wszystkie składniki. Masa powinna być gładka. Przekładamy ją do pojemników, w którym będziemy mrozić sorbet, i wkładamy do zamrażarki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie mieszamy ją i znów mrozimy. Robimy tak do momentu, aż sorbet stężeje i równomiernie się zamrozi. 

A oto druga propozycja na sorbet truskawkowy. Przepis zawiera jeszcze jeden owoc, ale za to nie ma dodatku cukru i innych słodzików. Składa się zatem z zaledwie dwóch produktów.

Sorbet truskawkowy. Przepis z bananem

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 2 banany.

Sposób przygotowania:

Postępujemy tak jak w poprzednim przepisie, czyli zaczynamy od dokładnego umycia truskawek i pozbycia się szypułek. Banany obieramy i kroimy w plasterki. W blenderze najpierw miksujemy truskawki. Powstały w ten sposób płyn powinien mieć gładką konsystencję. Potem dodajemy pokrojone banany i blendujemy razem wszystkie owoce. Sorbet można dosłodzić, jeśli ktoś chce, lub zostawić bez dodatku cukru i innych substancji słodzących. 

Masę przelewamy do pojemników, w których będziemy mrozić sorbet truskawkowy. Przepis dalej wygląda podobnie: mrozimy przez około 1-2 godziny, potem mieszamy szpatułką i dalej mrozimy. Powtarzamy czynność kilka razy w podobnych odstępach czasu. 

Sorbet truskawkowy można podawać z dodatkami i dekoracjami. Dobrze będą pasować do niego listki świeżej mięty. Sorbet podany w naczyniu można posypać też świeżymi owocami - kawałkami truskawek, malinami, borówkami czy jeżynami. Deser będzie również dobrze smakował, gdy posypiemy go startą gorzką czekoladą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.