Kiedy robię to danie, talerze zawsze zostają puste. Jest gotowe w 30 minut, a porcja wystarczy na kilka dni

Aby zrobić smaczne i sycące danie nie trzeba skomplikowanego przepisu. Wystarczy połączyć kilka składników, które ma się w swojej kuchni. Gdy użyjesz tego przepisu, zrobisz potrawę, która jest warta grzechu. Jest wyjątkowa dzięki mieszance różnych smaków.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Kapusta po cygańsku to oryginalny pomysł na obiad. Wykorzystuje się w niej kiszone warzywo, a także swojskie mięso i mieszankę aromatycznych przypraw. To wszystko sprawia wrażenie nie tylko sycącego dania. Taka potrawa z pewnością spodoba się członkom rodziny. Gdy ja podałam je na obiad, na talerzach nie pozostał nawet okruszek.

Przepis na kapustę po cygańsku

Składniki

  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Na patelnię wylej 2 łyżki oleju i pozostaw ją na średnim ogniu do podgrzania. W tym samym czasie obierz cebulę i czosnek i pokrój je na drobne kawałki. Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą i pokrój w plastry. Wszystkie te składniki umieść na gorącym tłuszczu i podsmażaj. Pod koniec oprósz solą i pieprzem.
  2. Kiełbasę pokrój w większą kostkę i wrzuć ją na patelnię, na której znajdują się warzywa. Całość podsmażaj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  3. Marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na grubych oczkach. Również umieść ją na patelni i podgrzej.
  4. Kapustę przemyj dwukrotnie, by nie miała tak intensywnego smaku. Dokładnie ją wyciśnij z nadmiaru płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Obie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
  5. Podsmażone składniki przenieś do większego garnka. Dodaj do nich kapustę, papryki i zalej wszystko wodą tak, by wierzch był przykryty. Gotuj całość na średnim ogniu do miękkości składników.
  6. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy. Wsyp także majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
  7. Tak przygotowanie danie serwuj na ciepło z dodatkiem świeżej pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA