• Link został skopiowany

Kiedy robię to danie, talerze zawsze zostają puste. Jest gotowe w 30 minut, a porcja wystarczy na kilka dni

Aby zrobić smaczne i sycące danie nie trzeba skomplikowanego przepisu. Wystarczy połączyć kilka składników, które ma się w swojej kuchni. Gdy użyjesz tego przepisu, zrobisz potrawę, która jest warta grzechu. Jest wyjątkowa dzięki mieszance różnych smaków.
Zupa z kiszoną kapustą
Fot. Shutterstock, nesavinov
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Kapusta po cygańsku to oryginalny pomysł na obiad. Wykorzystuje się w niej kiszone warzywo, a także swojskie mięso i mieszankę aromatycznych przypraw. To wszystko sprawia wrażenie nie tylko sycącego dania. Taka potrawa z pewnością spodoba się członkom rodziny. Gdy ja podałam je na obiad, na talerzach nie pozostał nawet okruszek.

Przepis na kapustę po cygańsku

Składniki

  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Na patelnię wylej 2 łyżki oleju i pozostaw ją na średnim ogniu do podgrzania. W tym samym czasie obierz cebulę i czosnek i pokrój je na drobne kawałki. Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą i pokrój w plastry. Wszystkie te składniki umieść na gorącym tłuszczu i podsmażaj. Pod koniec oprósz solą i pieprzem.
  2. Kiełbasę pokrój w większą kostkę i wrzuć ją na patelnię, na której znajdują się warzywa. Całość podsmażaj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  3. Marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na grubych oczkach. Również umieść ją na patelni i podgrzej.
  4. Kapustę przemyj dwukrotnie, by nie miała tak intensywnego smaku. Dokładnie ją wyciśnij z nadmiaru płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Obie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
  5. Podsmażone składniki przenieś do większego garnka. Dodaj do nich kapustę, papryki i zalej wszystko wodą tak, by wierzch był przykryty. Gotuj całość na średnim ogniu do miękkości składników.
  6. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy. Wsyp także majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
  7. Tak przygotowanie danie serwuj na ciepło z dodatkiem świeżej pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: