Gospodyni zdradza patent na rosół, który robi od lat. Dwa składniki sprawiają, że jest nie do podrobienia

Rosół to danie, które musi pojawić się na niedzielnym stole. Tradycyjny klasyk każdy zna, a przepis udostępniony jest w każdym miejscu. Jednak w takim wydaniu nie jest wcale tak znany. Dodaje się do niego owoce, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Rosół to przysmak, którym zachwyca się wiele ludzi. To danie znane jest również poza granicami naszego kraju i dużo się o nim mówi. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele, lecz niektóre do tej pory nie są znane szerszemu gronu. Przykładem receptury, o której mało kto słyszał jest rosół z dodatkiem pomidora i jabłka. Te właśnie owoce dodane do wywaru sprawiają, że jego smak i aromat jest głębszy i bardziej wyrazisty. Ten smak jest tak dobry, że aż żal go będzie nie spróbować.

Przepis na rosół z jabłkiem i pomidorem

Składniki

  • pół kilo mięsa z kurczaka,
  • 300 g wołowiny,
  • 3 marchewki,
  • duży pomidor,
  • czerwone jabłko,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 1/4 główki selera,
  • średnia cebula,
  • 2,5 l wody,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • opakowanie makaronu.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej ziemną wodę, a następnie umieść w nim wszystkie kawałki mięsa. Wsyp również sól i ustaw na średnim ogniu. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz gaz i gotuj przez około 2 godziny. Co jakiś czas zdejmuj szumowiny powstałe na wierzchu wywaru.
  2. W tym czasie przygotuj warzywa. Pietruszkę, seler i marchewki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj również część selera, podpieczoną nad ogniem cebulę, całego pomidora i jabłko.
  3. Tak przygotowane składniki gotuj przez następne 10 minut na średnim ogniu. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie zmniejsz ogień i gotuj przez następną godzinę.
  4. Pod koniec gotowania ugotuj cienki makaron i posiekaj pietruszkę. Gotową zupę serwuj z kluskami i świeżymi ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA