-
Haps
-
Jak przygotować
- Makłowicz zdradza sekret popularnej zupy. Kilka liści, a smak będzie nie do przebicia. Wystarczy zamieszać
Makłowicz zdradza sekret popularnej zupy. Kilka liści, a smak będzie nie do przebicia. Wystarczy zamieszać
Chłodnik to świetna alternatywa dla gorących zup, szczególnie w okresie letnim. Potrawa charakteryzuje się prostotą i szybkim sposobem przygotowania. Robert Makłowicz postanowił nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. Klasyczną potrawę z botwinki zamieńmy na chłodnik, który swój smak zawdzięcza temu składnikowi.
Roberta Makłowicza uwielbia cała Polska. Bez dwóch zdań jest guru kulinarnym. Na swoim kanale na YouTubie dzieli się również ciekawostkami na temat gotowania, a także zdradza przepisy na pyszne posiłki. W okresie letnim poleca więc przygotowanie lekkich, ale zapełniających brzuch potraw. Przykładem takiego przysmaku jest zielony chłodnik ze szczawiu. Kucharz dodatkowo dodaje do niego czosnek niedźwiedzi. To właśnie on nadaje całości odpowiedniego aromatu.
Przepis na zielony chłodnik Roberta Makłowicza
Składniki:
- pół szklanki wody,
- spory pęczek szczawiu,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- szklanka kefiru,
- łyżka masła,
- pęczek kopru,
- pęczek liści czosnku niedźwiedziego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 5-6 rzodkiewek,
- łyżeczka soli,
- pęczek szczypiorku,
- 3-4 łyżki octu z czosnku niedźwiedziego,
- jajka ugotowane na twardo,
- młode ziemniaczki.
Przygotowanie:
- Chłodnik zacznij od przygotowania ziemniaków. Kartofle dokładnie przemyj i umieść w garnku z osoloną wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i pozostaw do ugotowania do miękkości. Gdy staną się miękkie, odcedź je, posyp koperkiem i wymieszaj z łyżką masła. W tym samym czasie nastaw również jajka i ugotuj je na twardo.
- Szczaw i liście czosnku dokładnie umyj. W ten sposób pozbędziesz się piasku i nieczystości. Następnie posiekaj na drobno i przełóż na patelnię.
- Do składników znajdujących się na patelni dolej wodę, a także ocet. Po chwili wsyp również cukier i sól. Całość przykryj i zostaw do zblanszowania.
- Po zblanszowaniu całość przełóż do większej miski i pozostaw do ostudzenia.
- W tym czasie posiekaj szczypiorek, wszystkie rzodkiewki, koperek i dodaj do wcześniej zrobionego wywaru z czosnku i szczawiu.
- Do tak przygotowanych składników wlej kefir oraz śmietanę, zamieszaj. Gotowy chłodnik podawaj z ugotowanymi ziemniakami i jajkami na twardo.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl