-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na to danie zdradziła kucharka proboszcza. Z wrażenia kolana same się uginają
Przepis na to danie zdradziła kucharka proboszcza. Z wrażenia kolana same się uginają
Po spróbowaniu niektórych dań można naprawdę wpaść w trans i gotować je niemal codziennie. Ostrzegamy, że z tą potrawą może być podobnie. Dodatek jednego składnika sprawia, że tradycyjny smak zyskuje nowe życie. Lepiej o nim nie zapomnieć, bo to już nie będzie to samo.
Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna
Pochodząca z Węgier potrawa, jaką jest leczo, podbiła serca Polaków. Przepis jest u nas popularny i udoskonalany. Wykorzystywane są do niego sezonowe warzywa oraz różnego rodzaju mięsa. Aby jeszcze bardziej wydobyć z dania najlepsze smaki, warto wykorzystać w nim składnik, który znajdziemy w lesie. Teraz jest na niego sezon, więc bez problemu dostaniesz go w każdym sklepie i na targu. Chodzi oczywiście o dorodne kurki, dzięki którym doznania smakowe będą inne, ale warte spróbowania.
Przepis na leczo z kurkami
Składniki:
- 300 g swojskiej kiełbasy,
- 300 g ulubionej wędliny,
- 200 g kurek,
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 papryki w różnych kolorach,
- 4 pomidory,
- duża cukinia,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka cukru,
- świeża natka pietruszki,
- szklanka wody,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobne kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło połączone z olejem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek.
- Kiełbasę i wędlinę pokrój w kostkę i dorzuć do podsmażonych warzyw. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
- Kurki dokładnie oczyść i przemyj, następnie podziel je na mniejsze kawałki i również dorzuć na patelnię.
- Wszystkie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, również pokrój. Cukinię przemyj, obierz i pokrój w talarki.
- Przygotowane składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś przez najbliższe kilka minut.
- Do całości wlej szklankę wody, podkręć ogień i pozostaw do ponownego duszenia. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas wszystko mieszać.
- Na koniec dopraw danie oregano, słodką papryką, pieprzem, solą, cukrem, a także posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj z pieczywem, ryżem, lub makaronem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl