Przepis na to danie zdradziła kucharka proboszcza. Z wrażenia kolana same się uginają

Po spróbowaniu niektórych dań można naprawdę wpaść w trans i gotować je niemal codziennie. Ostrzegamy, że z tą potrawą może być podobnie. Dodatek jednego składnika sprawia, że tradycyjny smak zyskuje nowe życie. Lepiej o nim nie zapomnieć, bo to już nie będzie to samo.
Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna

Pochodząca z Węgier potrawa, jaką jest leczo, podbiła serca Polaków. Przepis jest u nas popularny i udoskonalany. Wykorzystywane są do niego sezonowe warzywa oraz różnego rodzaju mięsa. Aby jeszcze bardziej wydobyć z dania najlepsze smaki, warto wykorzystać w nim składnik, który znajdziemy w lesie. Teraz jest na niego sezon, więc bez problemu dostaniesz go w każdym sklepie i na targu. Chodzi oczywiście o dorodne kurki, dzięki którym doznania smakowe będą inne, ale warte spróbowania.

Przepis na leczo z kurkami

Składniki:

  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 300 g ulubionej wędliny,
  • 200 g kurek,
  • duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 4 pomidory,
  • duża cukinia,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka cukru,
  • świeża natka pietruszki,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobne kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło połączone z olejem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek.
  2. Kiełbasę i wędlinę pokrój w kostkę i dorzuć do podsmażonych warzyw. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
  3. Kurki dokładnie oczyść i przemyj, następnie podziel je na mniejsze kawałki i również dorzuć na patelnię.
  4. Wszystkie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, również pokrój. Cukinię przemyj, obierz i pokrój w talarki.
  5. Przygotowane składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś przez najbliższe kilka minut.
  6. Do całości wlej szklankę wody, podkręć ogień i pozostaw do ponownego duszenia. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas wszystko mieszać.
  7. Na koniec dopraw danie oregano, słodką papryką, pieprzem, solą, cukrem, a także posiekaną natką pietruszki.
  8. Podawaj z pieczywem, ryżem, lub makaronem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: