-
Haps
-
Jak przygotować
- Tej konfitury nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Żadna malina, truskawka, czy śliwka. Wykorzystaj kwiaty
Tej konfitury nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Żadna malina, truskawka, czy śliwka. Wykorzystaj kwiaty
Konfitury to przysmaki, które wykorzystuje się do wielu dań i przekąsek. Można nimi posmarować kromki chleba, gofry, a także naleśniki. W okresie jesienno-zimowym świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbat, bowiem dodają im lepszego smaku. Aby w tym roku zaopatrzyć swoją spiżarnię nowościami, proponujemy wykonać te właśnie przetwory. To coś nowego czego zapewne jeszcze w życiu nie próbowałeś.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Konfitura z dzikiej róży to rodzaj przetworu, o którym mało kto słyszał, a przede wszystkim mało kto go robił. Pomimo że jest czasochłonna w przygotowaniu, każda minuta jest warta tego smaku. Właśnie taka konfitura świetnie sprawdzi się w jesienne szare dni, a także w mroźne zimowe wieczory. Warto mieć kilka słoików tego smakołyka w swojej spiżarni, by chłodniejsze dni dania i napoje nabrały lepszego smaku. Ta konfitura świetnie dodaje aromatu herbacie, a także nadaje charakteru deserom.
Przepis na konfiturę z płatków róży
Składniki
- pół kilo płatków róży,
- 2,5 szklanki drobnego cukru,
- 2 cytryny,
- 2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się płatkami. Dokładnie je przemyj w zimnej wodzie, a następnie odkrój z nich białe końce. Możesz je również zostawić, jednak to sprawi, że konfitura będzie miała gorzkawy posmak.
- Następnie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i rozłóż na czystej ścierce, by mogły odpowiednio dobrze się wysuszyć. Możesz również nieco im pomóc, układając na wierzchu drugą ścierkę i delikatnie przyciskając ją do kwiatów. Pozostaw je do całkowitego osuszenia.
- Do większego rondelka wlej dwie szklanki wody i wsyp odmierzoną ilość płatków róż. Gotuj całość przez mniej więcej 5 minut, na średnim ogniu.
- W tym czasie zajmij się cytrynami. Przekrój je na pół, a następnie wyciśnij dokładnie sok. Z jednej połówki zetrzyj również skórkę.
- Do garnka z płatkami wsyp drobny cukier, wlej sok z cytryny, a także skórkę. Dokładnie zamieszaj i pozostaw na małym ogniu przez następne 40 minut.
- W tym czasie masa powinna zgęstnieć, a na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza i piana. Aby sprawdzić gotowość konfitury, należy wylać jej niewielką ilość na spodek od filiżanki. Jeżeli w bardzo szybkim czasie zastygnie, konfitura jest gotowa i można ją zdjąć z ognia.
- Słoiki dokładnie umyj, wyparz i pozostaw do osuszenia. Gdy będą gotowe do użycia, przelej do nich przygotowaną konfiturę. Przed zakręceniem rozłóż na wierzchu krążek pergaminu, który wcześniej nasączyłeś spirytusem. Tak przygotowane możesz szczelnie zamknąć.
- Gotową konfiturę przechowuj w chłodny i suchym miejscu. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl