-
Haps
-
Jak przygotować
- Strzelczyk poszedł do lasu i zebrał najsłodsze owoce. Zrobił z nich jagodzianki, których zazdrości nawet Gessler
Strzelczyk poszedł do lasu i zebrał najsłodsze owoce. Zrobił z nich jagodzianki, których zazdrości nawet Gessler
Sezon na jagodzianki jest już rozpoczęty. Każdy pragnie dorwać choć trochę tych smacznych owoców zamkniętych w miękkim cieście. Jednak jeszcze lepszym pomysłem niż kupowanie ich w sklepie, jest zrobienie ich własnoręcznie. Tomasz Strzelczyk pokazał, że to nie jest takie trudne.
Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna
Jagodowe szaleństwo opanowało całą Polskę. Każdy chce spróbować drożdżówek z owocowym nadzieniem, a wiele osób decyduje się na zakupienie ich w cukierniach i sklepach. Pomimo że zapewne i tam ich smak jest pyszny, bułki będą jeszcze smaczniejsze, gdy wykona się je w domu. Dzięki temu można kontrolować ilość nadzienia, ponieważ bardzo często, zakupione bułeczki mają go bardzo niewiele. Dodatkowo to wcale nie jest takie trudne, a za grosze można mieć nie tylko jedną jagodziankę, a nawet kilka. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zademonstrował, jak on wykonuje te drożdżówki. Samo przygotowanie to zaledwie 10 minut, a z tych proporcji wychodzi aż 12 pysznych drożdżówek.
Przepis na jagodzianki Tomasza Strzelczyka
Składniki na ciasto
- 500 g mąki tortowej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- 250 ml mleka,
- 70 g roztopionego masła,
- 100 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie
- 350 g jagód,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki bułki tartej.
Składniki na lukier
- 8 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki ciepłej wody.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się jagodami. Dokładnie je przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego i umieść w większej misce.
- Teraz czas na ciasto. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Pamiętaj jednak, by nie zagotować napoju zbyt bardzo. Ma być letnie, ale nie gorące.
- Do miski wkrusz suche drożdże, zalej je ciepłym mlekiem. Wsyp również łyżkę cukru i delikatnie zamieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsyp około 6 łyżek przesianej mąki i dokładnie wyrabiaj do połączenia. Tak powstałą mieszankę odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, na około 15-20 minut.
- Po tym czasie do miski z zaczynem dodaj jajko, pozostałą ilość cukru, resztę mąki, cukier waniliowy i sól.
- Do metalowego kubeczka wrzuć posiekane masło i ustaw je na małym ogniu, mieszaj do rozpuszczenia. Wlej je do reszty składników i wyrabiaj ciasto energicznymi ruchami. Masa powinna być pozbawiona grudek i elastyczna. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- W tym czasie dokończ przygotowanie nadzienia. Umyte i osuszone jagody posyp cukrem i bułką tartą, dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, która obsypana jest niewielką ilością mąki i delikatnie wyrób. Następnie podziel je na 12 równych części. Każdy kawałek rozpłaszcz na średniej grubości placek. Na środku każdego połóż obfitą ilość jagód. Całość dokładnie zalep tak, by nic nie wypadło podczas pieczenia.
- Gotowe bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj jednak, by zachować między nimi odstęp, dzięki temu nie złączą się, gdy będą wyrastać. Pozostaw je pod przykryciem na około 30 minut. Na koniec wysmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
- Po tym czasie umieść je w nagrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 25 minut.
- Po wypieczeniu pozostaw je do wystudzenia, a wierzch wysmaruj lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl